Nog voor gratis verzending (gratis verzending vanaf € 39) Gratis verzending!
Nog voor gratis verzending (gratis verzending vanaf € 39) Gratis verzending!

Lobbes Tipt: dít is een leuk sinterklaascadeau voor een kind van 1 of 2 jaar oud

3 november 2022
De allereerste pakjesavond van je kindje is er natuurlijk eentje om nooit te vergeten. Maar wat is nou een leuk sinterklaascadeautje voor een dreumes of peuter? Je kindje zelf een lijstje laten maken voor Sinterklaas zit er helaas nog niet in op deze leeftijd. Inspiratie nodig? Wij tippen welke sinterklaascadeaus echt leuk zijn voor kinderen van 1 en 2 jaar oud!
Lees meer
Lobbes Tipt: dít is een leuk sinterklaascadeau voor een kind van 1 of 2 jaar oud

1. Duplo

Duplo, wie kent het niet? De welbekende blokken van Lego zijn, in een geniale zet, omgevormd tot grotere bouwblokken voor dreumesen en peuters. Grote kans dat je zelf als kind ook met Duplo speelde: dit speelgoed is echt tijdloos. Vanaf ongeveer 1,5 jaar oud wordt Duplo heel interessant voor kinderen. In de sets voor de allerkleinsten zitten nog grotere blokken en vaak ook herkenbare dieren, zoals de bekende dierentrein met een giraf, olifant, leeuw en panda. Je kindje kan de vormen ontdekken en oefenen met blokken in elkaar duwen. Als je peuter 2 à 2,5 jaar oud is, zal hij of zij waarschijnlijk gaan beginnen met bouwen en zelf met de poppetjes spelen. Een Duplo speelsetje, klein of groot, is een sinterklaascadeau waar je kind de komende jaren nog veel plezier van zal beleven!

2. Een boek

Misschien is je kindje wel lid van de bibliotheek (wist je dat dat gratis is?), maar sommige boeken zijn gewoon té leuk om weer in te moeten leveren. Die wil je gewoon elke avond opnieuw en opnieuw kunnen lezen met elkaar. Een mooi prentenboek om voor te lezen, een kartonboek om zelf te verkennen of een flapjesboek om te ontdekken: kinderen van 1 en 2 jaar oud zijn gek op boekjes. Een boek van Nijntje doet het altijd goed en ook mooie prenten boeken zoals ‘Coco kan het’ van Loes Riphagen en ‘Gewoon zoals je bent’ van Jonny Lambert staan in de Lobbes Kinderboeken Top 10.

3. Loopauto of -fiets/step

Rond de leeftijd van 1 en 2 jaar begint de grove motoriek met grote stappen vooruit te gaan. Misschien zet je kindje al wat stapjes of leert het zelfs al rennen en springen. Nieuwe manieren van zichzelf voortbewegen worden nu echt spannend! Een loopauto, loopfiets of step geeft je kindje volop mogelijkheden om nieuwe skills te gaan ontwikkelen. En wat is het leuk als het eenmaal lukt! Lekker in de tuin oefenen of misschien zelfs mee naar de winkel: dit sinterklaascadeau opent een hele nieuwe wereld voor je dreumes.

Afbeelding voor

4. Speelkeukentje of speelwinkeltje

Vanaf het moment dat je kindje kan gaan staan, wordt een speelgoedkeukentje echt interessant. In het begin voor het ontdekken van deurtjes die open- en dicht kunnen en het verkennen van peutervriendelijk keukenspeelgoed, later voor het spelen van eindeloze fantasiespellen. Als je kindje 2 jaar wordt, zal je dit steeds meer zien ontwikkelen. Jij op de bank, je kleintje ‘kookt’ een heel diner! Een speelkeukentje (of een speelwinkeltje) is een leuk sinterklaascadeau voor kinderen van 1 en 2 jaar dat ook echt op de groei gegeven kan worden. Ze zullen er nog jaren plezier mee hebben!

5. Houten puzzels en noppenpuzzels

Kinderen van 1 en 2 jaar oud zijn volop bezig met het ontwikkelen van de fijne motoriek en hun hand-oogcoördinatie. Maar: ze worden ook steeds nieuwsgieriger! Een puzzel is het perfecte sinterklaascadeautje dat inspeelt op beide aspecten. Je kindje zoekt de juiste plek voor de puzzelstukjes, probeert ze op de goede manier te plaatsen en tegelijkertijd geeft de puzzel een hoop om over te praten. Weet je kleintje al wat voor geluid de koe op de boerderijpuzzel maakt? En hoe heet dat bruine dier met de lange benen? Rond deze leeftijd zijn blokpuzzels, noppenpuzzels en houten vormenpuzzels ontzettend leuk.

6. Stapeltorens

Stapeltorens… Fascinerend en frustrerend tegelijkertijd, wanneer je motoriek nog niet helemaal je-van-het is. Vanaf 1,5 jaar worden kindjes steeds beter met hun fijne motoriek, en dan gaat het stapelen van een stapeltoren natuurlijk ook steeds makkelijker. Ook het inzicht van verschillende kleuren en de grootte van bijvoorbeeld ringen, maakt het interessant. Stapel ze van groot naar klein en noem ze bij kleur, de ringen van een klassieke Houten Stapeltoren. Maar ook dit iets minder gekleurde, maar wel extra uitdagende door de bolle onderkant, stapelspel van Trixie met het vosje bovenop is een aanrader. Of wat dacht je van de dubbele stapeltoren met regenboogkleuren en twee verschillende vormen? Of de populaire regenboogvorm bouwblokken! Ze zijn er werkelijk in alle vormen en maten, die stapeltorens.

7. Speelvoertuigen

“Auto” is niet voor niks één van de eerste woorden van veel kinderen. Speelgoedauto’s zijn leuk, interessant en multifunctioneel in kleine kinderhandjes. Zo kun je de wieltjes laten draaien met je vingertjes, de zwaartekracht testen door auto’s tegen de muur op te laten rijden, en misschien ook onderzoeken of de auto stuitert als je hem op de grond gooit… Hoe dan ook, auto’s zijn favoriet speelgoed voor kindjes van 1 en 2 jaar. Denk aan een houten auto, Monstertruck of het echt grotere werk, een vrachtwagen, tractor of transportwagen. Een populair sinterklaascadeau voor autoliefhebbers is een voertuig of speelset van Toet Toet-auto’s. Dit interactieve speelgoed kan steeds verder uitgebreid worden en alle favoriete voertuigen van je kindje zijn wel te vinden, van vuilnisauto tot brandweerwagen en van helikopter tot ijscowagen!

Afbeelding voor

8. Snijgroente of snijfruit

Ogenschijnlijk simpel: stukken houten fruit met klittenband wat je kan doorsnijden en daarna weer aan elkaar kunt “plakken”. Maar oh, wat kunnen kinderen hier lang zoet mee zijn. Zorgvuldig leggen ze het stuk groente, fruit, brood of het eitje op de snijplank, om het vervolgens met het “mes” doormidden te hakken. En dat dan weer van voor af aan. Zo kun je ook samen het avondeten gaan voorbereiden. Wel zo gezellig! Rond de leeftijd van 1 en 2 jaar is dit eigenlijk wel een musthave-cadeautje.

9. Een pop

In de loop van het eerste levensjaar van je kindje, kun je een pop gaan aanbieden. Een lappenpop of babypop die geschikt is voor dreumesen wordt nu steeds interessanter. Waar knuffels op dieren lijken, is een pop vaak een evenbeeld van een echt mens. Je kindje herkent zichzelf en de mensen om zich heen in zijn of haar pop: een neus, armen, benen, oren… ook een geweldige manier om je kindje bekend te maken met de woorden voor verschillende lichaamsdelen! Kinderen van 2 jaar kunnen al echt fantasiespel gaan ontwikkelen met hun speelgoedpop. Een flesje geven, spelen dat de pop een dutje gaat doen of moet huilen. Goed voor de emotionele ontwikkeling! Als je kindje een broertje of zusje krijgt, helpt een pop ook nog eens in de voorbereiding. Hoe houd je een baby vast? Hoe ziet de zorg voor een baby eruit en wat je kind verwachten? Kortom: een pop is leuk om mee te spelen en heeft een hoop voordelen voor de ontwikkeling van je kleintje.

10. Activiteitentafel

Een activiteitentafel is ook zo’n klassiek, groter cadeau voor kinderen van (bijna) 1 jaar oud. Misschien kan je kleintje zich al goed optrekken of wat stapjes zetten, en anders gaat hij/zij dat ongetwijfeld het aankomende jaar leren. Een activiteitentafel geeft je kindje extra motivatie! Deze zijn meestal op stahoogte en zitten boordevol leuke functies om te ontdekken. Bewegende onderdelen, motoriekoefeningen, knopjes die geluid geven, een vormensorteerder, spiegeltje of kralenbaan: er is ontzettend veel te beleven op een activiteitentafel!

11. Vingerverf of eerste knutselsetjes

Een origineel cadeau voor een kind van 1 jaar, is absoluut iets om mee te knutselen. Tot de leeftijd van 12 maanden zullen veel kinderen nog niet zo bezig zijn met creatief spelen, maar in het aankomende jaar gaat dit steeds interessanter worden. Kinderen van 2 jaar kunnen vaak al lekker tekenen en vinden experimenteren met vingerverf en andere materialen superleuk! Ook voor deze kleintjes zijn er leuke knutselsetjes te vinden, bijvoorbeeld van SES My First. Een superleuke manier om kennis te maken met knutselen!

12. Muziekinstrumentjes zoals een speelgoedpiano

Shake it baby! Houdt jouw kindje van muziek? Rond de leeftijd van 1 jaar beginnen veel kindjes op hun eigen manier te ‘dansen’. Ze vinden het leuk om liedjes te luisteren en worden vrolijk van nieuwe geluiden. Een muziekinstrumentje is dan ook een ideaal sinterklaascadeau voor een kind van 1 jaar oud! Maraca’s, een speelgoedpiano of xylofoon zijn makkelijk te bedienen speelgoed waarmee kindjes al vroeg kunnen beginnen met klanken verkennen. Superleuk en bovendien goed voor de ontwikkeling van gehoor en muzikaliteit. Hou je zelf niet zo van harde geluiden, kies dan een instrument met een aan- en uitknop :-)

Afbeelding voor

13. Buitenspeelgoed

Buitenspelen: leuk en gezond! Sommige kinderen zijn niet naar buiten te krijgen, anderen spelen het liefst in weer en wind buiten. Wist je dat afkeer van regen en slecht weer aangeleerd gedrag is? Cliché maar waar, slecht weer kun je je echt op kleden. Trek een regenpak en regenlaarzen aan en ga naar buiten, ook in de wintermaanden! Of koop alvast wat in, juist om al leuk buitenspeelgoed in huis te hebben als de eerste zonnestralen zich weer aandienen in de lente.

14. Loopwagentje

De meeste kindjes gaan tussen de 8 en de 15 maanden aan de hand meelopen. Zelf lopen is dan nog weer een grote stap verder. De meeste kindjes gaan zich vanaf ongeveer 9 maanden optrekken. Gemiddeld genomen kunnen de meeste kindjes rond de 18 maanden zelfstandig lopen, sommige kindjes doen er wat langer over. Dit is niet erg! Voor sommige kindjes is gaan lopen echt enorm spannend, ze durven het gewoonweg niet goed. Een loopwagen is dan een heel leuke en fijne manier te zijn om te oefenen met lopen. Zo kan je kindje op zijn of haar eigen tempo leren stapjes zetten. En ook als je kind dan inmiddels kan lopen, blijven loopwagens leuk om mee rond te scheuren door de woonkamer ;-)

15. Servies

Rond een jaar of 1 gaan kindjes vaak meer en beter zelf eten. Ze hebben betere motoriek waardoor ze steeds beter kleinere stukken eten kunnen pakken en het ook daadwerkelijk naar hun mond kunnen brengen, in plaats van in hun haar :-) Door deze verfijnde motoriek, kunnen ze nu ook leren hoe ze bestek moeten gebruiken. De hoogste tijd voor een eigen servies setje! Er zijn vele verschillende soorten servies setjes verkrijgbaar, in verschillende kleuren en materialen. Een siliconen setje is handig, want dit kan niet kapot vallen en heeft vaak een zuignap zodat je kindje niet z’n kom of bord op de grond kan gooien. Ideaal! En wat dacht je van een siliconen slab met een opvangbakje? Daar wordt iedereen blij van. Echt een musthave als cadeautje voor je kindje van 1 of 2 jaar oud.

Natuurlijk is elk kindje anders en heeft iedereen al vanaf een heel jonge leeftijd zijn of haar eigen voorkeuren, favorieten en interesses. Speel hier zeker op in met het uitzoeken van een cadeautje. Nog meer inspiratie nodig? Bekijk alle sinterklaascadeautjes voor kinderen van 1 jaar en 2 jaar oud!