Nog voor gratis verzending (gratis verzending vanaf € 39) Gratis verzending!
Nog voor gratis verzending (gratis verzending vanaf € 39) Gratis verzending!

10x de leukste educatieve spellen voor kinderen van 4 jaar oud

30 november 2023
Kinderen van 4 jaar oud zijn zich volop aan het ontwikkelen. Rond deze leeftijd beginnen de meeste kinderen ook op school, maar draait alles nog om spelend leren. Een educatief spel sluit perfect aan op deze ontwikkelfase! In een educatief spel staat plezier voorop, maar wordt het kind tegelijkertijd uitgedaagd om tijdens het spelen te experimenteren en oefenen met nieuwe vaardigheden. Deze 10 educatieve spellen zijn wat ons betreft echte aanraders voor kinderen van 4 jaar!
Lees meer
Afbeelding voor

1. Mijn Eerste Wereldbol

Mijn Eerste Wereldbol van Clementoni is in 2023 niet voor niets bekroond als Speelgoed van het Jaar! De educatieve en interactieve wereldbol leert kinderen over de verschillende werelddelen en de dieren die daar wonen. Kinderen kunnen zoeken naar de juiste plek om de verschillende dieren op de wereld te plaatsen. Wordt de goede plek gevonden, dan vertelt de wereldbol over het werelddeel en het betreffende dier. In quizmodus kunnen kinderen op speelse manier ontdekken wat ze allemaal al weten. Een leuk en informatief spel om meer te leren over de wereld!

 

2. Mijn eerste woordjes

Kinderen van 4 jaar oud leren steeds meer letters kennen, en uiteindelijk gaan ze ook hun eerste woordjes leren lezen. Educatieve spellen om hiermee te oefenen, zijn erg leuk om deze ontwikkeling te ondersteunen. In Mijn Eerste Woordjes maken kinderen 16 langwerpige puzzels, met op elk stukje een letter van het woord dat afgebeeld wordt op de puzzel. Door de zelfcorrigerende puzzelstukken vinden kinderen vanzelf een weg naar het spellen van de het juiste woord.

3. Alfabet of Cijfers leren

Als je kind nog volop bezig is met het leren van letters uit het alfabet, is deze zelfcorrigerende alfabetpuzzel ook een aanrader als educatief spel voor een kind van 4 jaar. Er moet telkens één puzzelstuk gevonden worden voor elk plaatje, namelijk de eerste letter van het woord dat uitgebeeld staat. Onder het plaatje staat het woord uitgeschreven, met de letter in een opvallende kleur om het zoeken naar de match makkelijker te maken. Deze educatieve puzzel stimuleert het leren over klank, schrijven en woordassociaties.

In dezelfde serie van Clementoni Education vind je ook een spel dat kinderen laat oefenen met tellen en de herkenning van cijfers. De puzzelstukjes passen alleen op elkaar als het juiste aantal diertjes gecombineerd wordt met het juiste cijfer

Leestip: Puzzelen en ontwikkeling: dit leer je door een puzzel te maken

4. Mijn eerste boomgaard

Een populair educatief spel bij kinderen van 4 jaar: Mijn Eerste Boomgaard van Haba (of de ‘grotere’ versie Boomgaard voor kinderen die al wat meer ervaring hebben met spelletjes). In dit spel wil de stoute raaf het rijpe fruit van de bomen stelen. De kinderen moeten samenwerken om te voorkomen dat het de raaf lukt. Ze verzamelen zoveel mogelijk pruimen, kersen, appels en peren om te voorkomen dat de raaf ermee vandoor gaat. Ondertussen stimuleert het spel de ontwikkeling van motorische vaardigheden, vorm- en kleurherkenning en het eerste begrip van spelregels.

5. Mini Loco

Een echte klassieker onder de educatieve spellen voor kinderen van 4 jaar: Mini Loco. In de basisdoos zitten 12 vierkante stenen met cijfers erop. Deze is te combineren met ontzettend veel verschillende educatieve speelboekjes, met aansprekende thema’s zoals Dora, het circus en dieren. Hierin staan puzzels die o.a. rekenen, tellen en logisch denken stimuleren.

6. Magnetibook - klokkijken

Leren klokkijken kan best moeilijk zijn, maar met een leuk spelletje is kan het ook een groot feest zijn! Deze Magnetibook - Klok Kijken is voorzien van een magnetische plaat met daarop een klok met wijzers. De tijden van de klok kunnen worden aangepast, zowel analoog als digitaal, en met de kleurrijke vormenmagneten kan daarnaast een puzzeltje gemaakt worden met de herkenbare activiteiten die horen bij het tijdstip. Als de klok in de ochtend aangeeft dat het 7 uur is, wat doe je dan allemaal? Kinderen kunnen leuke combinaties maken van verschillende activiteiten en leren deze zo koppelen aan tijdstippen.

7. Smartgames - Roodkapje

Smartgames heeft geweldige educatieve spellen voor kinderen van 4 jaar, zo ook Roodkapje. Dit populaire denkspel is gebaseerd op het gelijknamige sprookje. Kinderen moeten met puzzelstukken en verschillende opdrachtenkaarten een weg naar het huis van grootmoeder zien te leggen. Maar pas op voor de wolf! De puzzels zijn echte breinbrekers en zijn op verschillende niveaus te spelen, samen of alleen. Roodkapje is een paar jaar geleden genomineerd als Speelgoed van het Jaar.

8. Interactieve quiz

Deze leuke interactieve junior quiz zit boordevol leuke opdrachtjes rond 12 educatieve onderwerpen. Door met de twee pennetjes aan het uiteinde van het draad de juiste combinaties te maken, leren kinderen over tellen, vormen, patronen, logisch denken en nog veel meer! Het voorschoolse spel is perfect om zelfstandig spelend aan het leren te gaan. Luister naar de vraag en maak de juiste combinaties. Kunnen lezen is niet nodig!

9. Smartgames - Safaripark Jr.

Als je op safari bent, moet je natuurlijk foto’s maken van al die mooie dieren! In Smartgames Safaripark Jr. ga je hiermee aan de slag. Krijg jij de dieren in de ideale posities voor de foto? Onthoud wel dat olifanten niet kunnen klimmen, dat giraffen te lang zijn om ergens onder te staan en dat leeuwen niet graag in het water staan. Een leuk een leerzaam spel.Ga aan de slag met vormen sorteren, maak kennis met begrippen zoals links en rechts en oefen met het namaken van wat je op de plaatjes ziet. In de doos zitten meer dan 60 uitdagingen: een topper onder de educatieve spellen voor kinderen van 4 jaar!

10. Lobbes - Find the Match

Iedereen kent memo wel, en dat is op zichzelf al een heel leerzaam spel voor kleuters. Concentratie, geheugen, kennismaken met winnen en verliezen, tellen: op veel vlakken een heel educatief spel. Lobbes Find The Match is een memospel, maar dan nog een stukje uitdagender! Je gaat namelijk niet op zoek naar 2 exact dezelfde plaatjes, maar 2 plaatjes die op een andere manier bij elkaar horen. Een leuke én leerzame oefening voor het leren logisch redeneren en het opdoen van algemene kennis.

Dieren en hun eten en dieren en hun woonplek

Wat leren kinderen van 4 jaar van educatieve spellen?

Kinderen van 4 jaar oud zijn gek op leren. Maar het liefst wel op een leuke manier! Met educatieve spellen hebben ze nauwelijks door dat ze iets aan het leren zijn. Ze gaan helemaal op in een leuk spel, terwijl ze ondertussen een hoop vaardigheden trainen. Denk aan spelenderwijs oefenen met bijvoorbeeld probleemoplossend vermogen, logisch denken, taalontwikkeling en ruimtelijk inzicht. Stuk voor stuk hele belangrijke vaardigheden, zowel in hun schooltijd als daarna! Natuurlijk leren ze met spelletjes ook vaardigheden die horen bij het spelen van spelletjes: concentreren, omgaan met winst of verlies, samenwerken en regels volgen.