Nog voor gratis verzending (gratis verzending vanaf € 39) Gratis verzending!
Nog voor gratis verzending (gratis verzending vanaf € 39) Gratis verzending!

5 redenen om op jonge leeftijd te beginnen met een verhaaltje voorlezen

12 oktober 2023
Als het gaat om het voorlezen van kinderen, kun je eigenlijk niet vroeg genoeg beginnen. Ja, zelfs baby’s van een paar weken oud en ja, zelfs baby’s die nog in mama’s buik zitten! Daar zijn een heleboel redenen voor, waarvan wij deze 5 toch wel het meest bijzonder vinden.
Afbeelding voor

1. Voorlezen legt de basis voor een leesroutine

Als je vroeg begint met voorlezen, wordt lezen kinderen letterlijk met de paplepel ingegoten. Het wordt onderdeel van hun dagelijks leven, net als tandenpoetsen of aankleden. Daarvoor hoef je echt geen uren per dag aan lezen te besteden; start bij je baby met het voorlezen van een klein boekje als onderdeel van de bedtijdroutine en houd dat erin. Het voorlezen van een kinderboek stimuleert de taalvaardigheid en een interesse in verhalen, wat op latere leeftijd de kans vergroot dat kinderen zelf gaan lezen in hun vrije tijd. En daar wordt het taalbegrip ook weer beter van, wat de interesse in lezen weer verder kan aanwakkeren. Een sneeuwbaleffect dat je zelf in werking zet!

2. Voorlezen vergroot woordenschat en taalvaardigheid

Een verhaaltje voorlezen is voor de meeste kinderen een heel ontspannende activiteit. Lekker samen op de bank of in bed, luisteren naar jouw stem en wegdromen bij het verhaal. Maar ondertussen wordt er ook héél veel geleerd over taal. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die veel voorgelezen zijn in de leeftijd van 2 tot 6 jaar, meer woorden, namen en klanken van letters kennen. Het niveau van tekstbegrip is ook hoger als kinderen opgroeien in een gezin waar veel boeken gelezen worden. Tekstbegrip is een vaardigheid waar je een leven lang profijt van hebt: op school bij het lezen van toetsvragen, tijdens het studeren bij het schrijven van een scriptie en zelfs later op de werkvloer bij het begrijpen van geschreven communicatie.

3. Voorlezen stimuleert inlevingsvermogen en fantasie

Een kinderboek voorlezen, waar het ook over gaat, kan het inlevingsvermogen en de fantasie van kinderen vergroten. Ze maken kennis met andere manieren van naar de wereld kijken; door de ogen van de hoofdpersoon in het boek. Of dat nou Kikker uit de prentenboeken van Max Velthuijs is, die kinderen een spiegel voorhoudt over hun emoties, of een personage uit een spannend kinderboek dat in situaties terechtkomt die een kind nog niet kent. Verhalen in een fantasiewereld of heel dicht bij huis; door te lezen verplaats je je even helemaal in een andere wereld. En ten opzichte van televisie of een serie kijken, wordt je eigen fantasie veel harder aan het werk gezet. Dat stimuleert creatief denken, een vaardigheid die je allerlei situaties in het echte leven gebruikt.

4. Het vertellen van verhalen zit in de diepste kern van de mens

Het vertellen van verhalen is iets wat meer menseigen is dan je je misschien realiseert. Verhalen delen met elkaar doet de mensheid al zo lang als ze bestaat. Verhalen verbinden mensen, brengen informatie over en is vanuit evolutionair oogpunt lange tijd een voorwaarde voor overleving geweest. Maar bovenal, zo schrijft Johan Braeckman in het essay ‘Er was eens’ over het belang van verhalen vertellen, is het delen van verhalen een middel om vat te krijgen op de wereld op ons heen. Het helpt ons de wereld de begrijpen en duiden en bovenal bij 'het creëren van een groepsidentiteit en een gemeenschappelijke moraal'. Dat zijn waarschijnlijk totaal geen dingen waar je mee bezig bent terwijl je je peuter een verhaaltje over een avontuurlijke pinguïn voorleest, maar deze evolutionaire achtergrond geeft wel aan hoe belangrijk verhalen zijn en waarom het zo fijn is om verhalen te lezen, horen en vertellen.

5. Baby’s genieten al van een verhaaltje voorlezen

Terug naar het voorlezen van baby’s, in én uit de buik. Want zelfs in de zwangerschap zou je al kunnen starten met voorlezen! Mocht dat een beetje gek voelen, dan kunnen we zeker aanraden om je baby na de geboorte wel te gaan voorlezen. Hij of zij zal nog niks begrijpen van het verhaaltje dat je vertelt (desnoods verzin je zelf een gek, saai of grappig verhaaltje), maar toch heeft je baby hier wat aan. Het luisteren naar je stem geeft je kindje een rustig gevoel, want hij/zij hoorde jouw stem tenslotte vanuit de baarmoeder al de hele dag. Het creëert bovendien een heerlijk rustig één-op-één-moment in de chaos van het dagelijkse leven. Bouw je het in op een standaard moment in de dag, bijvoorbeeld bij bedtijd, dan geeft het voorlezen bovendien een veilige houvast. En als laatste leert je baby onbewust al een heleboel over taal door jouw manier van vertellen. Welke emoties horen er bij welke woorden en klanken? Hoe klinkt ‘zei de pinguïn verbaasd’ bijvoorbeeld? En ‘roept hij vrolijk’? Kortom: je kunt niet vroeg genoeg beginnen. Probeer het maar eens, al is het maar een paar minuten per dag.

Meer lezen?