Nog voor gratis verzending (gratis verzending vanaf € 39) Gratis verzending!

De ontwikkeling van baby's van 3 tot 6 maanden

15 maart 2022
In het eerste levensjaar leert je kindje ontzettend veel. Wist je dat als we als mensen nooit meer in zo’n hoog tempo ontwikkelen als in het eerste jaar? Dat is ongelofelijk bijzonder! Wat leert je baby allemaal wanneer hij of zij tussen de 3 en de 6 maanden oud is? En hoe kan jij aan deze ontwikkelingen bijdragen met speelgoed? Je leest het hier!
Lees meer
De ontwikkeling van baby's van 3 tot 6 maanden

Ontwikkeling 4 maanden oud

De reflexen van een pasgeboren baby doven met 4 maanden langzaam uit, je baby gaat nu bewust dingen zien, horen, ruiken, proeven en voelen. Hierbij kan hij dus ook steeds beter bewust gaan spelen met speelgoed. Hij kan bewuster iets proberen te pakken of naar zijn mond brengen. Je zult merken dat je baby alles in zijn mond wil stoppen, dit doet hij om het te onderzoeken. Let dus echt goed op met speelgoed met kleine onderdelen, zeker als je al oudere kinderen hebt die al wel met dat speelgoed mogen spelen. Speelgoed voor baby’s bestaat alleen uit grote onderdelen, zodat er geen gevaar ontstaat tijdens het spelen.

De bewegingen van je kindje verlopen steeds vloeiender vergeleken met voorheen. Ook kan hij nu voorwerpen bewust met 2 handjes pakken. Je baby heeft intussen ook hetzelfde zicht als een volwassene, dus is hij zich ook bewust van diepte en alle kleuren. Dit maakt speelgoed ook een stuk aantrekkelijker, en het verklaart waarom baby’s vaak aangetrokken worden tot de meest kleurrijke speelgoeditems. Je baby zal ook veel meer geluiden gaan maken vanaf 4 maanden, je zal hem ook tegen speelgoed kunnen horen “praten”. Baby’s vinden het leuk als er op hen gereageerd wordt, dus speelgoed wat geluid maakt, vinden ze daarom erg leuk!

Ontwikkeling 5 maanden oud

Je baby wordt steeds beweeglijker! Misschien kan hij al omrollen en om zijn as draaien met deze termijn. Als je een speeltje iets verderop legt, zal hij spartelend en rollend proberen dichterbij te komen. Hij zal echt alles proberen te pakken! Leg daarom wat leuke speeltjes in de box of op de grond om hem bezig te houden. Geen paniek als hij dat nog niet kan, elke baby heeft zijn eigen ontwikkelingssnelheid, en bovendien zijn persoonlijke interesses. Misschien hoort omrollen daar nog niet bij, maar houdt hij meer van muziek luisteren of boekjes lezen bijvoorbeeld. Dat is helemaal oké! Ook als hij nog niet kan omrollen is een activiteiten speelmat superleuk voor een baby van deze leeftijd, omdat er zo veel te ontdekken is. Slaan tegen bungelende objecten, friemelen aan ritselende zakjes, het is allemaal erg interessant voor je baby. Hij is erg bezig met zijn coördinatie en motoriek te ontwikkelen, hij zal dus ook beginnen meer de fijnere motoriek laten zien. Speelgoed kan hem helpen om zijn handjes en vingertjes nog meer te ontdekken en te ontwikkelen.

Ontwikkeling 6 maanden oud

Je baby is alweer een half jaar oud! Is het omgevlogen, op heb je hem groot gekeken? Het zal per ouder verschillen hoe ze de eerste maanden van hun kindje hebben ervaren, maar een half jaar is altijd een mijlpaal voor ouders. Feit is dat je baby steeds meer gaat ontdekken van de wereld om hem heen en steeds een stukje zelfstandiger zal worden. Ook kun je steeds meer communiceren met hem, hij wordt duidelijker in zijn communicatie naar jou en kan al iets beter aangeven wat hij bedoelt. Ook herkent hij aan de toon van jouw stem dat hij iets goed doet als je hem prijst, of juist dat hij iets stouts doet als je hem terecht wijst. Inmiddels zal hij ook zijn eigen naam kunnen gaan herkennen.

Omdat er meer communicatie plaatsvindt, kan je nu dus ook steeds meer echt met hem samen gaan spelen! Doe spelletjes zoals kiekeboe, zing liedjes, laat hem door de lucht vliegen. Je baby zal graag pret beleven met jou! Met 6 maanden mag je ook beginnen met vast voedsel aanbieden. Dat biedt je kindje een enorme nieuwe ervaring en leert hem nieuwe skills als kauwen en grotere stukken doorslikken, in plaats van uitspugen. De motoriek neemt een sprong, je baby zal nu verschillende bewegingen opeenvolgend kunnen uitvoeren en kunnen combineren met andere bewegingen. Dit maakt hem een stuk mobieler en hij kan dan ook een stuk meer doen met zijn speelgoed. Iets afpakken gaat onder groot protest! Hij heeft er geen boodschap aan dat niet alle voorwerpen in huis dienen als speelgoed, er wordt evengoed mee gespeeld. Alles wat binnen zijn bereik komt, zal uitgebreid onderzocht worden. Je baby is naar alles nieuwsgierig. Speel daarop in door hem interessant speelgoed aan te bieden en door hem veel aandacht te geven als hij wakker is. Je zult merken dat je baby graag hetzelfde meerdere keren achter elkaar wilt zien of doen. Ga hierop in, dit is erg leerzaam voor hem!

Het eerste jaar is een erg belangrijk jaar voor de ontwikkeling van je kindje. Je wilt je hem of haar ondersteunen waar nodig, en een bijdrage leveren aan deze ontwikkeling. Wist je dat spelen met speelgoed ook enorm bijdraagt aan de ontwikkeling van een kindje? Het motto van Lobbes is niet voor niks “Spelen, Genieten, Ontwikkelen”! Dat begint dus al in het eerste jaar. Bij Lobbes vind je allerlei speelgoed voor baby’s van 3 tot 6 maanden. Van een activiteitencentrum, zachte blokken en knisperboekjes tot zintuigfiguren en rammelaars, alles waar je jouw kleintje blij mee kunt maken, vind je bij Lobbes!