Nog voor gratis verzending (gratis verzending vanaf € 39) Gratis verzending!
Nog voor gratis verzending (gratis verzending vanaf € 39) Gratis verzending!

De ontwikkeling van baby's van 6 tot 9 maanden

22 maart 2022
In het eerste levensjaar leert je kindje ontzettend veel. Wist je dat als we als mensen nooit meer in zo’n hoog tempo ontwikkelen als in het eerste jaar? Dat is ongelofelijk bijzonder! Wat leert je baby allemaal wanneer hij of zij tussen de 6 en de 9 maanden oud is? En hoe kan jij aan deze ontwikkelingen bijdragen met speelgoed? Je leest het hier!
Lees meer
De ontwikkeling van baby's van 6 tot 9 maanden

7 maanden oud

Je baby gaat door een heftige sprong rond 7 maanden. De wereld van relaties gaat voor hem open, hij heeft nu door dat alles aan elkaar hangt van relaties, dat het ene altijd met het andere te maken heeft. Je kindje krijgt door dat er “oorzaak-gevolg” verbanden bestaan. Als hij iets loslaat, valt het naar beneden. Als je met iets op de tafel slaat, hoor je gebonk. Dat is leuk! Ook speelgoed wat past bij zijn leeftijd is enorm interessant voor je baby en zal uitvoerig worden bestudeerd. Laat hem zo veel mogelijk oefenen en uittesten, dat is goed voor zijn ontwikkeling. Hij zal ook met beide handen afzonderlijk items kunnen oppakken. Met wat steun zal je baby misschien ook al kunnen gaan zitten. Dit biedt hem enorm veel mogelijkheden, omdat hij zittend beide handen vrij heeft en daardoor van alles kan pakken en vasthouden. Als je erop let, zal je merken dat je baby al bepaalde voorkeuren ontwikkelt voor bepaald speelgoed en andere speeltjes juist links laat liggen. Berg het oninteressante speelgoed tijdelijk op, en bied het dan een tijd later nog eens aan. Wellicht was hij er gewoon nog niet klaar voor, en vindt hij het wel leuk als hij wat ouder is en zijn vaardigheden verder heeft ontwikkeld.

Ontwikkeling van verlatingsangst

Ook ontstaat rond 7 maanden het besef dat mensen los van elkaar bestaan en dat papa en mama dus niet aan hem vastzitten, maar weg kunnen lopen. Sommige baby’s kunnen van dit besef onrustig of zelfs bang worden. Ze zullen naar hun ouders, meestal vooral naar hun moeder, toe trekken en in paniek kunnen raken als zij uit het zicht verdwijnt. Kiekeboe spelen is naast een leuk spelletje ook een manier om je kindje te leren dat iets wat uit het zicht is, ook gewoon weer terug kan komen.

Tanden komen door

Een bijtring zal deze maand goed van pas kunnen komen als de eerste tanden gaan doorkomen. Wanneer dit precies gebeurt, verschilt natuurlijk per kindje, maar het in huis hebben van een bijtring is zeker een goed idee! Dit kan verlichting geven bij de pijn en jeuk die de doorkomende tandjes veroorzaken. Je baby zal zich wellicht al een tijdje achteruitduwen om zich te verplaatsen, en rond deze maand zal hij kunnen beginnen met tijgeren. Of deed hij dat misschien al? Heel snelle baby’s zullen al klaar zijn om te gaan kruipen. Hun wereld wordt enorm vergroot wanneer ze zichzelf kunnen verplaatsen. Je kindje zal steeds meer geïnteresseerd zijn in geluiden, vandaar dat zijn voorkeur waarschijnlijk uitgaat naar speelgoed wat geluid maakt. Hij imiteert geluiden, luistert naar toonhoogtes en speelt zelf ook met zijn stem door deze op verschillende toonhoogtes en volumes te gebruiken. Dierengeluiden zal hij ook heel interessant vinden!

8 maanden oud

Het leed dat tandjes krijgen heet… Zijn de eerste tandjes inmiddels al door, of is het nog een kwijlboel met pijnlijk tandvlees en misschien zelfs koorts? Ondanks de ongemakken, ontwikkelt je kindje gewoon door. De motoriek neemt nog een sprong, het zitten gaat steeds beter! Ook ontwikkelt de pincetgreep zich rond deze termijn. Dat wil zeggen dat je baby met duim en wijsvinger dingen kan gaan oppakken. Deze verfijnde motoriek brengt hem een geheel nieuwe vaardigheid, namelijk het oppakken van kleinere voorwerpen en komt bijvoorbeeld ook van pas bij het eten van hapjes.

Grote sprongen in leren bewegen

Wat wildere spelletjes zal je baby nu misschien leuk gaan vinden, zoals vliegen of op je benen hobbelen. Dit verschilt natuurlijk per kindje, maar vaak vinden kinderen dit erg leuk! Speel vliegtuigje met je kind door hem van je lichaam af vast te houden en door de kamer te bewegen, of gooi hem zelfs in de lucht. Sommige baby’s zullen schateren van het lachen bij zulke wilde spelletjes! Veel baby’s beginnen rond deze tijd met kruipen. Ze duwen zich eerst achteruit, dan zullen ze gaan tijgeren, om vervolgens echt te gaan kruipen. Dit is een grootse ontwikkeling! Naast dat ze zich nu zelfstandig kunnen voortbewegen en hun wereld daarmee enorm vergroten, maakt de zijlinkse beweging van het kruipen het ook de eerste activiteit die de linker- en rechterhersenhelft aan elkaar koppelt. Erg belangrijk in de verdere ontwikkeling dus! Sommige kindjes slaan het kruipen over, maar als je hen als ouders kunt stimuleren om toch te gaan kruipen, is dit wel aan te raden. Zo kan deze koppeling van de hersenhelften goed aangelegd worden. Maar dwingen tot kruipen, zal natuurlijk niet lukken. Laat het dan voor wat het is.

Huis babyproof maken

Wanneer je kleintje zich echt goed kan verplaatsen, is het de hoogste tijd om het huis babyproof te maken, voor zover het dat al niet was. Beveilig de stopcontacten, zet gevaarlijke dingen buiten bereik, zorg dat snoeren opgeborgen worden en houd je kleintje goed in de gaten, want hij zal geheid op boevenpad gaan. Alles in huis is interessant, en het lijkt wel of baby’s het meest geïnteresseerd zijn in dingen die ze niet mogen pakken. Heeft je kindje al “mama” of “papa” gezegd? De klanken zal hij inmiddels wel kunnen zeggen, maar hij koppelt het nog niet aan een persoon. Dat zal waarschijnlijk nog wel even duren. Het oefenen van klanken en toonhoogtes gaat gestaag door. Klanken kunnen nu opeenvolgend worden ‘gezegd’, waardoor dus het woord mama of papa kan ontstaan. Of lijkt het nog meer op “papapapapa”?

9 maanden oud

Je baby beseft steeds meer dat bewegingen van anderen bewust worden gemaakt. Hij kijkt er aandachtig naar en probeert het na te doen. Omdat hij ook doorkrijgt dat hij zelf zijn eigen bewegingen op elkaar kan afstemmen, kan hij ook meer bewegingen leren maken. Bijvoorbeeld in zijn handen klappen of zwaaien. Als je merkt dat je baby jou na doet, maak dezelfde beweging dan nog een paar keer en prijs hem als hij het na doet. Van deze herhaling leert hij veel en zo beseft hij dat jij hem ziet en begrijpt, dit is een fijn gevoel voor je baby. Hij zal ook steeds meer zijn eigen lichaam gaan onderzoeken, evenals voorwerpen in zijn hand en kleinere details, zoals stickers en labeltjes van artikelen. Misschien kan je kindje zich ook al optrekken aan de bank of de bijzettafel en daar wat stapjes langs zetten. Let dan ook weer op waar hij allemaal bij kan komen en zorg ervoor dat het veilig blijft. Vaak kan hij al verder komen dan je verwacht, als hij zijn zinnen ergens op zet!

Leren praten

Ook zijn spraakontwikkeling zal een vlucht nemen, hij zal steeds meer klanken kunnen vormen en sommige kinderen kunnen ook bewust korte woorden zeggen. Bijvoorbeeld papa, mama of beer. Als je een bijdrage wilt leveren aan deze ontwikkeling, is het goed om altijd naar de verhalen van je baby te luisteren en te laten merken dat je hem begrijpt. Doordat je op hem reageert, motiveert dat om het opnieuw te proberen. Praat veel tegen je baby, vertel wat je aan het doen bent, stel vragen, of zing liedjes voor hem. Verbeter niet zijn uitspraak, dat werkt demotiverend, maar blijf zelf wel het woord correct uitspreken, zodat je baby op den duur wel beseft hoe hij het daadwerkelijk uit moet spreken.

Je baby kan al veel meer woorden begrijpen dan dat hij kan zeggen! Je zult merken dat hij korte opdrachtjes zoals ‘kom’ kan begrijpen. Als hij kan kruipen, zal hij vrolijk achter je aan kruipen als je hem meevraagt. Je kunt ook vragen waar iets zich bevindt, bijvoorbeeld de hond, poes of zijn favoriete knuffel. Als hij snapt wat je bedoelt, zal hij de juiste kant op kijken.

Mee op de fiets

Een andere mijlpaal is dat de meeste kindjes vanaf 9 maanden mee mogen in het fietszitje. Je kunt nu dus gaan fietsen met je kindje. Dit vinden ze vaak geweldig, er is zo veel te zien! Let op, je baby mag alleen mee als hij echt goed en lang zelfstandig kan zitten. Doe dit echt niet eerder. Als de rug en het nekje nog niet sterk genoeg zijn, kun je schade aanrichten door al te snel te gaan fietsen. Begin ook altijd met een klein stukje op de fiets en houd je kindje altijd goed in de gaten. Gaat het toch nog niet? Wacht dan nog wat langer.

Onthouden en omgooien

Het geheugen van je baby is ook al enorm vooruitgegaan. Hij kan nu bijvoorbeeld onthouden waar jij speelgoed verstopt hebt. Leg zijn favoriete knuffel of speelgoed onder een doek of kussen terwijl je baby kijkt naar wat je doet. Je zult zien dat hij op zoek gaat naar waar het is gebleven, door de doek of kussen op te tillen. Op dit moment vindt hij dingen slopen het allerleukst. Blokkentorens omgooien, tijdschriften stuk scheuren, bakjes in elkaar passen en weer uit elkaar halen of een doosje waar hij dingen in kan stoppen, om het er vervolgens weer uit te gooien. Hier kan hij zich een hele tijd mee vermaken!

Het eerste jaar is een erg belangrijk jaar voor de ontwikkeling van je kindje. Je wilt je hem of haar ondersteunen waar nodig, en een bijdrage leveren aan deze ontwikkeling. Wist je dat spelen met speelgoed ook enorm bijdraagt aan de ontwikkeling van een kindje? Het motto van Lobbes is niet voor niks “Spelen, Genieten, Ontwikkelen”! Dat begint dus al in het eerste jaar. Bij Lobbes vind je allerlei speelgoed voor baby’s van 6 tot 9 maanden. Van knuffeltjes, blokken en regenmakers tot puzzel- en voelboekjes, alles waar je jouw kleintje blij mee kunt maken, vind je bij Lobbes!