Nog voor gratis verzending (gratis verzending vanaf € 39) Gratis verzending!
Nog voor gratis verzending (gratis verzending vanaf € 39) Gratis verzending!

De ontwikkeling van baby's van 0 tot 3 maanden

8 maart 2022
In het eerste levensjaar leert je kindje ontzettend veel. Wist je dat als we als mensen nooit meer op zo’n hoog tempo ontwikkelen als in het eerste jaar? Dat is ongelofelijk bijzonder! Wat leert je baby allemaal in de eerste drie maanden na de geboorte? En hoe kan jij aan deze ontwikkelingen bijdragen met speelgoed? Je leest het hier!
Lees meer
De ontwikkeling van baby's van 0 tot 3 maanden

De ontwikkeling van een mensje is het gehele eerste jaar afhankelijk van de rijping en ontwikkeling van de hersenen en de zenuwbannen: het zenuwstelsel. Daarom kan een baby sommige vaardigheden, zoals omrollen, kruipen of lopen, pas vanaf een bepaalde leeftijd leren, al zou je het nog zo vaak met ze oefenen voor die tijd. Een baby ontwikkelt zich op zowel lichamelijk, geestelijk en sociaal niveau. Omdat het “startpunt” van een baby qua ontwikkeling vrij laag ligt (want laten we eerlijk zijn, een pasgeboren baby is ontzettende hulpeloos en kan vrijwel niks zelf), valt het erg op wanneer er een nieuwe vaardigheid geleerd is. Soms lijkt het wel of je baby bijna dagelijks iets nieuws kan!

In grote lijnen ontwikkelen kinderen zich hetzelfde, uiteindelijk krijgen ze allemaal dezelfde vaardigheden onder de knie. Maar wanneer een kind een specifieke vaardigheid zal leren, kan flink verschillen. Dit komt omdat de interesse van jouw baby verschilt ten opzichte van een andere baby. Ja zeker, zelfs zo jong heeft jouw kindje al eigen interesses en voorkeuren! Aan de hand van zijn aanleg, voorkeur en temperament, en de gelegenheid die hem geboden wordt, maakt hij de keuzes om bijvoorbeeld eerst te gaan lopen en dan te gaan praten, of juist andersom. Begeleid je baby hierin en bied hem de gelegenheid om zijn interesses te kunnen volgen. Daarnaast zit er per kindje verschil in de snelheid van de rijping van de hersenen. Dit is dus een andere reden dat niet elke baby hetzelfde ontwikkelt.

Ontwikkeling 1 maand oud

De eerste maand zal je baby voornamelijk slapen. De meeste baby’s slapen van voeding tot voeding, zo’n 16 tot 20 uur per dag. Daarnaast ziet een pasgeboren baby nog erg weinig, waarschijnlijk zien ze maar scherp tot een afstand van ongeveer 20 centimeter. De bewegingen van de baby zijn alleen vanuit reflexen, hij beweegt niet doelbewust. Baby’s houden ook hun handjes nog gebald en hun teentjes gekromd, dit is normaal. De buigspieren staan veel meer op spanning dan de spieren die kunnen strekken, vandaar. Voor doelbewuste bewegingen, moeten de hersenen van je baby eerst nog verder gerijpt zijn. Je begrijpt, door al deze dingen is spelen er nog niet echt bij de eerste maand.

Ontwikkeling 2 maanden oud

Na een maand zal je baby al steeds langer wakker blijven voor of na een voeding. Dit gaat natuurlijk met minuten per keer. De ogen van je baby ontwikkelen enorm, hij zal steeds beter kunnen scherpstellen en focussen op één ding. Vaak kan een baby contrastkleuren goed zien. Speelgoed wat hierop inspeelt, is dus een goede om mee te beginnen! Ook geluiden schrikt hij steeds minder van, maar zullen juist zijn aandacht trekken. Het nekje van je baby wordt steeds sterker, hij zal steeds beter z’n hoofd omhoog kunnen houden. Ook ontspant hij zijn handjes al wat meer en kan interesse krijgen in het vastpakken van voorwerpen, zoals jouw vinger, maar ook bijvoorbeeld een rammelaar of een bijtring. Bied een voorwerp zoals een rammelaar van opzij aan, dit pakt hij eerder dan van voren. Zo kun je een beginnetje maken in het spelen met je baby.

Ontwikkeling 3 maanden oud

Vanaf de derde maand van het leven van je baby, kan hij ontdekken dat hij handjes heeft. Hij bestudeert ze uitvoerig, terwijl hij ze beweegt. Dit maakt het ook mogelijk dat hij speelgoed echt bewust zal proberen te pakken. Bied hem eens een vrolijk gekleurde rammelaar aan, of een knuffeltje, want felle kleuren kan hij nu ook goed zien en vindt hij bere-interessant! Je baby moet wel het speelgoed echt in zijn handje voelen, voordat hij zal proberen te pakken. Of beweeg het speelgoed in zijn blikveld heen en weer en zie hoe hij het leert volgen met zijn ogen en later ook door zijn hele hoofdje te draaien. Hij zal beginnen met geluidjes te maken, vaak een hele rits aan verschillende korte geluidjes. Doe deze geluidjes na, of doe net alsof een knuffel deze geluiden herhaalt. Je zult zien dat je baby ook tegen de knuffel zal gaan “praten” en gaan lachen. Ook al is het nog in het heel klein, het spelen kan nu echt gaan beginnen!

Het gehele eerste jaar is een erg belangrijk jaar voor de ontwikkeling van je kindje. Je wilt je hem of haar ondersteunen waar nodig, en een bijdrage leveren aan deze ontwikkeling. Wist je dat spelen met speelgoed ook enorm bijdraagt aan de ontwikkeling van een kindje? Het motto van Lobbes is niet voor niks “Spelen, Genieten, Ontwikkelen”! Dat begint dus al in het eerste jaar. Bij Lobbes vind je allerlei speelgoed voor baby’s van 0 tot 3 maanden. Van bijtringen tot rammelaars en knuffeltjes, alles waar je jouw kleintje blij mee kunt maken, vind je bij Lobbes!