Nog voor gratis verzending (gratis verzending vanaf € 39) Gratis verzending!
Nog voor gratis verzending (gratis verzending vanaf € 39) Gratis verzending!

15 kinderactiviteiten voor in de kerstvakantie

6 december 2023
Hoera, kerstvakantie! De feestdagen zijn natuurlijk een gezellige tijd, maar het kan in huis wel even iets minder gezellig worden, als je kinderen zich snel vervelen. Vraag jij jezelf weer eens af: wat te doen met de kinderen in de kerstvakantie? Lobbes tipt 15 leuke kinderactiviteiten voor in de kerstvakantie!
Hoera, kerstvakantie! De feestdagen zijn natuurlijk een gezellige tijd, maar het kan in huis wel even iets minder gezellig worden, als je kinderen zich snel vervelen. Vraag jij jezelf weer eens af: wat te doen met de kinderen in de kerstvakantie? Lobbes tipt 15 leuke kinderactiviteiten voor in de kerstvakantie!
label.learn.more

1. Knutselen

Met stip op 1; knutselen! Knutselen is leuk om te doen en bevordert ook nog eens de ontwikkeling van creativiteit. Je kunt kerstgerelateerde knutselpakketjes aanschaffen, maar je kunt ook gewoon zelf wat moois maken. Papier, lijm, glitters, potloden, stiften, verf, of ga juist aan de slag met verschillende soorten klei of bijvoorbeeld hout. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er wel mee knutselen! Meisjes of jongens, jong en oud, knutselen is voor iedereen leuk. Laat je fantasie de vrije loop en kijk eens wat een mooie dingen je kunt creëren!

2. Bakken

Koekjes, cupcakes, taarten, of misschien ga je wel voor macarons, merengue of broodjes? Bakken is naast leuk en gezellig, natuurlijk ook erg lekker! Het is een activiteit die je makkelijk samen kunt doen, wat het natuurlijk extra leuk maakt. Steek koekjes uit met koekjesvormen en versier ze na het bakken, of bak cakejes met een kant-en-klare bakmix, om na het bakken ook leuk te versieren. En daarna natuurlijk lekker smullen!

3. Schaatsen

Je hoeft geen pro te zijn om plezier te hebben met een rondje schaatsen! In veel steden en dorpen vind je in de winter wel een outdoor schaatsbaan. Heb je geen eigen schaatsen? Geen zorgen, deze kun je hier gewoon huren. Het is wellicht een beetje een gestuntel op het ijs als jullie (nog) niet zo goed kunnen schaatsen, maar het is geheid lachen geblazen voor je kinderen en voor jou heus stiekem ook wel. En anders houd je toch gewoon een stoel vast om staande te blijven? Of hou je een stoel warm met dampende kop thee in je handen.

4. Indoor skiën

Hetzelfde geldt voor indoor skiën! Er zijn natuurlijk minder ski-mogelijkheden binnen Nederland dan om te schaatsen, maar dan kunnen jullie er net zo goed een dagje weg van maken, toch?! Bedenk van tevoren of je liever wilt skiën of snowboarden en of je les zou willen of gewoon een beetje zelf wilt aanmodderen op de piste. Beide varianten zijn garantie voor een onvergetelijke dag!

5. Naar de kerstmarkt met kinderen

In dit rijtje kan een bezoekje aan een kerstmarkt natuurlijk niet ontbreken. Struin tussen de kraampjes, laat je betoveren door alle lampjes, drink een glaasje glühwein en geniet van een lekkere warme snack. De kans dat er in Nederland sneeuw ligt in december is natuurlijk niet heel groot, maar dat mag de pret niet drukken. Afhankelijk van waar je woont in het land, is het ook een optie om een bezoekje aan onze oosterburen te brengen, want Duitse kerstmarkten zijn ook leuk en uitgebreid. Alleen het rondlopen is al een feestje; kost niks, maar is wel enorm genieten!

6. Hup, naar buiten!

Überhaupt is naar buiten gaan natuurlijk een goed idee. Lekker warm ingepakt kunnen jullie de kou trotseren, en laten we eerlijk zijn: zelfs op regen kan je je kleden. Buiten kunnen je kinderen hun energie goed kwijt en kunnen ze herrie maken zonder dat iemand er last van heeft. Ga lekker naar het bos of de hei, of naar bijvoorbeeld een park of een speeltuin. Begrijpelijk dat dit misschien je eigen voorkeur niet heeft met grauw winterweer, maar uiteindelijk werpt het z’n vruchten zeker af! Iedereen voelt zich beter na het halen van een frisse neus.

7. Oude fotoboeken bekijken

Iedereen heeft wel een aantal fotoboeken in huis, en anders liggen ze nog wel bij opa en oma waarschijnlijk. Oude fotoboeken van papa en mama, van jullie bruiloft, vakanties, en babyfotoboeken van zowel jullie als je kinderen, er zijn zoveel foto’s te bekijken! Het is superleuk om herinneringen op te halen bij het zien van de foto’s. En in het midden van de winter, in het gure winterweer, is het ook niet verkeerd om je in gedachten weer even te wanen op een zonnig strand van een eerdere vakantie…

8. Een fotoboek van het voorbij jaar maken

We maken tegenwoordig bijna al onze foto’s met een smartphone. Hartstikke handig, al je foto’s digitaal. Maar een papieren fotoalbum heeft toch ook zeker nog altijd zijn charmes! Een leuke activiteit om in de kerstvakantie met kinderen te doen, is samen foto’s van het afgelopen jaar uitzoeken en die laten afdrukken. Met stickers, stiften en andere leuke knutselspulletjes kun je samen in de vakantie een mooi herinneringsalbum maken!

9. Speelgoed uitzoeken en doneren

December is de tijd van cadeautjes geven en krijgen. Maar niet iedereen heeft de financiële ruimte om deze maand flink uit te pakken met nieuw speelgoed en andere cadeautjes. Deze leuke activiteit voor in de kerstvakantie heeft een sociaal-maatschappelijke boodschap en kan bovendien heel erg leuk zijn: samen de speelgoedkasten uitzoeken en bekijken wat er gedoneerd kan worden. Waar wordt niet meer mee gespeeld? Wat wil je bewaren voor later, waar kan je misschien een ander kindje blij mee maken? Er zijn tal van initiatieven die staan te springen om je spullen. De kringloop, de speelgoedbank, lokale hulporganisaties, ga zo maar door. Ook via kanalen zoals Markplaats kun je je oude speelgoed gratis aanbieden. Voor jou een goed gevoel, voor een ander kind een fantastisch cadeau! En voor de ouders ook meteen een beetje opgeruimd huis ;-)

10. De leukste kerstfilms kijken

Laten we eerlijk zijn: er ligt rond de kerstperiode best veel druk op gezellig doen, dingen ondernemen en tijd met elkaar doorbrengen. Maar zo aan het einde van het jaar is ook iedereen een beetje uitgeblust. Voel je dus absoluut niet bezwaard om wat extra schermtijd in te lassen en de allerleukste kerstfilms allemaal af te draaien! Maak vooraf een selectie voor of met je kinderen en werk in de vakantie de hele lijst af. Samen knus op de bank met warme choco is ook heel gezellig!

11. Een kabouterpad wandelen (voor peuters en kleuters)

Als het niet al te koud is, is in de winter een kabouterpad een hele leuke activiteit voor jongere kinderen. Door het hele land zijn deze vinden: bij bossen, boerderijen, duinen… Volg de route en onderweg kom je allerlei grappige kaboutertaferelen tegen. Soms kan je zelfs een speurtocht doen of is er een horecavoorziening aanwezig bij het kabouterpad. Heerlijk opwarmen met een warm drankje na een gratis én origineel uitje in de kerstvakantie!

12. Een hut bouwen

Kinderen vinden het heerlijk om een eigen plekje te hebben, waar zíj de baas zijn. De kerstvakantie is een leuk moment om als activiteit een hut te bouwen in huis! Misschien heb je een leuke rommelzolder waar je een plekje kan maken, of een grote tafel die met een paar lakens zo omgetoverd kan worden in een speelhut. Hutten bouwen is een heel avontuur en goed voor een hele week fantasiespel!

13. Naar de bibliotheek

Is je kind al lid van de bibliotheek? Dat kan in Nederland helemaal gratis. Nieuwe boeken uitzoeken is een leuke activiteit voor in de kerstvakantie. Zeker als je kind gek is op lezen, dan heeft hij/zij gelijk een lekkere stapel boeken om de kerstvakantie mee door te komen. Maar de grotere bibliotheken hebben vaak ook activiteiten voor kinderen. Voor peuters en kleuters is er vaak een speelhoek en voor oudere kinderen wordt er in schoolvakanties vaak wat leuks georganiseerd (gratis of tegen een kleine bijdrage).

14. Heitje voor een karweitje

Leuk hoor, die vakantie, maar voor ouders gaat het drukke leven gewoon door. Zijn je kinderen al wat ouder, dan kun je aanbieden dat ze in ruil voor wat extra zakcentjes klussen in huis mogen doen. Win-win! Stofzuigen, de vaatwasser uitruimen, de tuin opruimen, het terras vegen of schone sokken bij elkaar zoeken: er zijn zat klusjes te verzinnen die je gerust kunt uitbesteden. Het kan natuurlijk zijn dat jouw kind deze klusjes altijd al doet; dan kun je gewoon wat extra klusjes verzinnen. Voor jou een kleinere takenlijst in de vakantie, en je kinderen vermaken zich weer een paar uurtjes mét bonus!

15. Naar de bioscoop

De winter in Nederland staat natuurlijk niet bepaald bekend om zijn prachtige witte wonderlijke sneeuwlandschappen… Bij winter denken wij toch gauw aan gure kou en regen, regen en nog meer regen. Daarom zijn activiteiten die binnen plaatsvinden natuurlijk wel in trek voor in de kerstvakantie. Mocht het weer een keer niet meezitten, dan kun je gewoon alsnog wat leuks doen. Bijvoorbeeld naar de bioscoop! Draaien er toevallig nog leuke films in de bios deze kerstvakantie? Kijk eens op het programma van de bioscoop bij jou in de buurt. Of ga er gewoon heen en laat je verrassen! Is weer eens iets anders dan onbeperkt streamen :-)