Nog voor gratis verzending (gratis verzending vanaf € 39) Gratis verzending!
Nog voor gratis verzending (gratis verzending vanaf € 39) Gratis verzending!

Word jij de koning van het knikkerkasteel?

5 april 2018
Als er iets is wat bijna iedereen gedaan heeft, dan is het wel knikkeren. Uren en uren vermaak. Wedstrijdjes winnen, potjes verliezen, trucjes doen, knikkers ruilen: het plezier is eindeloos. Met het mooie weer begint het direct te kriebelen, het liefst wordt elk vrije minuut gebruikt om buiten te spelen. De knikkerzakjes kunnen dus weer gevuld worden en de vriendjes opgetrommeld, want het is tijd voor een knikkeravontuur!
Lees meer
Afbeelding voor

Het kasteel

Dit avontuur kun je zo uitgebreid maken als je zelf wilt. De basis is heel simpel: een oude doos en een paar knikkers. Verder heb je alleen nog wat verf of viltstiften nodig en wat gekleurd papier. Van de oude doos ga jij een knikkerkasteel maken! 

Aan de onderkant van de doos maak je een paar poorten en deuren, dit zijn de ingangen van het kasteel. Hierdoor gaan alle ridders en knikkers naar binnen. In de bovenrand van de doos knip je de kantelen uit, je haalt dus steeds vierkantjes van dezelfde grootte weg.

Nu is het belangrijk dat je naast de vorm van het kasteel ook de inkleuring aanpakt. Grote stenen in de muur tekenen, de deuren een houtkleur geven, een plant die tegen de buitenkant opgroeit of een prinses die haar haren uit het raam laat. Jij zorgt voor de invulling!

Scorebordjes erop plakken

Nadat je dat gedaan hebt, knip je uit het gekleurd papier een paar vormen uit. Een cirkel, een rechthoek, een ster of een willekeurige ander vorm. Op dit papier schrijf je de punten die te verdienen zijn, bijvoorbeeld: 10, 25 en 100 (voor de allermoeilijkste ingang). In plaats van schrijven kun de getallen ook uit het gekleurde papier knippen en op de vormen plakken.


Heb je dit af? Plak de scorebordjes dan boven de verschillende ingangen. Daarbij worden de minste punten verdiend bij de grootste ingang en het kleinste deurtje geeft je de hoogste score.

Afbeelding voor

Het spel

Dan begint het! Spreek van te voren af met hoeveel knikkers je speelt en wat de prijs is. Je kunt dan nu echt gaan knikkeren. Wie weet de meeste knikkers het kasteel in te krijgen? En wie verdient het hoogste aantal punten?


Toen wij het spel speelden, hebben we hoog in de doos nog een heel klein raampje open gesneden. Daarboven hingen een bordje “WIN”. Als je de knikker hierin wist te krijgen, had je direct van iedereen gewonnen.


Het is ook leuk om bijvoorbeeld speelfiguren als obstakel toe te voegen, denk aan wat wilde dieren of een paar ridders die het kasteel verdedigen.

Veel plezier!