Nog voor gratis verzending (gratis verzending vanaf € 39) Gratis verzending!

Zwemtrainer, babyfloat of zwembandjes: welk zwemhulpje is geschikt voor jonge kinderen?

10 mei 2023
De meeste jonge kinderen zijn gek op water. Lekker spetteren en spatten! Zwemmen met jonge kids is ontzettend leuk, maar het is wel belangrijk om goed voorbereid het water in te gaan. Veiligheid staat voorop in het zwembad. We geven in deze blog daarom tips over welk zwemhulpje je kunt gebruiken om je kindje veilig boven water te houden in het zwembad. Van babyfloat tot zwembandjes en van puddlejumper tot zwemtrainer: welk zwemhulpmiddel zijn geschikt voor jouw kind?
Lees meer
Afbeelding voor

Veilig zwemmen met een baby

Vanaf 2 à 3 maanden kun je met je baby naar het zwembad. Met een jongere baby gaan zwemmen wordt afgeraden, omdat je kindje zich dan nog niet voldoende op temperatuur kan houden. De drukte en het lawaai van het zwembad kunnen bovendien erg overweldigend zijn voor zo’n kleintje. De eerste tijd zul je je baby lekker bij je houden in het zwembad. Hij heeft een zwemluier nodig en eventueel een zwembroekje of badpak voor eroverheen. Verder heeft een baby geen hulpmiddelen nodig voor het zwembad. Je draagt je baby veilig op je arm en houdt hem goed met zijn gezichtje boven water. Je kan wel een zwemtrainer (swimtrainer) gebruiken als jij (en je baby) dit fijn vinden.

Zwemtrainer voor jonge baby’s

Vanaf 3 maanden kan je een zogeheten swimtrainer gebruiken voor je baby. Dit is een opblaasbare ring met daarin een zwemtuigje. Een veiligheidsgordel met clipsluiting zorgt ervoor dat je kindje veilig in de zwemtrainer blijft. Hierdoor kan hij niet kantelen of onderuit zakken. Een zwemtrainer heeft een buikstuk, waardoor je kindje in een natuurlijke houding in het water kan liggen. Lekker ontspannen dobberen! Een swimtrainer is geschikt voor kinderen tot 4 jaar oud. De lighouding is voor oudere kindjes meteen een fijne manier om te wennen aan de zwemhouding, die ze later op zwemles zullen gaan gebruiken.

Afbeelding voor

Zwemzitje (babyfloat) voor oudere baby’s

Als je kindje zelfstandig gaat leren zitten (vaak gebeurt dit rond de leeftijd van 6 maanden oud) kun je een zwemzitje gaan gebruiken. Dit wordt ook weleens een babyfloat genoemd. Deze grote, opblaasbare ring is voorzien van een hangzitje. In een ontspannen houding ‘hangt’ je kindje in het water, terwijl de grote ring hem veilig rechtop houdt. Sommige zwemringen hebben ook een rugsteuntje om lekker tegenaan te zitten. De zwemzitjes van Swim Essentials hebben gave prints die lekker goed opvallen in het zwembad.

Veilig zwemmen met een kind zonder zwemdiploma

Zwembandjes

De meest gebruikte beschermers voor niet-zwemmers zijn zwembandjes, ook wel zwemvleugels genoemd. Deze opblaasbare of schuimrubberen bandjes schuif je om de bovenarmen van je kind, zodat je kind met zijn hoofd boven water blijft. Belangrijk is dat je kiest voor zwembandjes met meerdere luchtkamers, zodat bij lekkage er toch nog drijfvermogen is. Zorg er ook voor dat de ventielen goed gesloten en ingedrukt zijn! Zwembandjes zijn geschikt voor kinderen die zich al redelijk zelfstandig kunnen bewegen: met opgeheven hoofd, krachtige armen en benen. Kijk op de verpakking van de zwembandjes vanaf welke leeftijd ze precies geschikt zijn.

Zwemvest of puddlejumper

Een zwemvest is een opblaasbaar vest dat je op je schouder, buik en rug draagt. Het is aan alle kanten voorzien van lucht, zodat het kind met zijn hoofd boven water blijft. Bij de aanschaf van een zwemvest moet je er goed op letten dat de maat aansluit bij je kind. Een zwemvest kun je gebruiken vanaf 3 à 4 jaar oud. Let erop dat een zwemvest niet hetzelfde is als een reddingsvest.

Een puddle jumper is gemaakt van schuim en hoeft dus niet opgeblazen te worden. Deze bestaat uit twee onderdelen die aan elkaar vastzitten: een band voor om de borst en zwembandjes van schuim. Met een gesp op de rug klik je een puddle jumper makkelijk aan, terwijl je kindje er zelf niet bij kan. Een puddle jumper is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 2 jaar en te gebruiken tot ongeveer 6 jaar oud. Let hierbij altijd op de voorschriften over het gewicht van je kindje. Swim Essentials heeft een grote collectie aan kleurrijke puddle jumpers die goed opvallen in het zwembad.

Afbeelding voor

Blijf bij je kind

Er zijn veel verschillende soorten zwemhulpjes te koop. Met leuke prints, hippe designs en slimme systemen. Maar het belangrijkste veiligheidsadvies van allemaal, is: blijf bij je kind. Hoe veilig een product ook zegt te zijn, zorg dat je altijd dichtbij genoeg bent om direct in te grijpen als er iets gebeurt. Let extra op als je gaat zwemmen in open (natuur)water. Stroming of harde wind kunnen kinderen laten afdrijven, zeker met opblaasbare zwemhulpjes.

Zwemhulpjes per leeftijd voor een kind zonder zwemdiploma

 

Leeftijd

Zwemhulpmiddel

0 tot 3 maanden

Geen

Vanaf 3 maanden

Swimtrainer

6 tot 12 maanden

Zwemzitje/baby float

Vanaf 12 maanden

Zwembandjes

Van 2 tot 6 jaar

Puddle jumper/zwembandjes

Vanaf 3 jaar

Zwemvest/zwembandjes

 

Let op: lees altijd bij elk individueel product wat de veiligheidsvoorschriften zijn. Kijk naar het leeftijdsadvies, minimale én maximale gewicht. Laat je kind zonder zwemdiploma nooit alleen in het water. Check ook altijd of jouw gekozen product voldoet aan de Europese wetgeving omtrent veiligheid.

Meer info? Ga naar de site van de Consumentenbond of naar Kinderveiligheid.nl.