Nog voor gratis verzending (gratis verzending vanaf € 39) Gratis verzending!
Nog voor gratis verzending (gratis verzending vanaf € 39) Gratis verzending!

Weer of geen weer: waarom buitenspelen zo goed is

4 juni 2023
Dat kinderen steeds meer tijd achter een scherm doorbrengen, is een feit. Buitenspelen lijkt haast iets van de vorige generatie te zijn. En dat is jammer, want buitenspelen is juist zo gezond en goed voor kinderen. Maar liefst 45% van de ouders zou willen dat hun kind(eren) meer buiten zou(den) spelen. Maar waarom is buitenspelen eigenlijk zo goed voor kinderen? Dit zijn wellicht veel meer uiteenlopende redenen dan je zou verwachten. Lees gauw verder!
Dat kinderen steeds meer tijd achter een scherm doorbrengen, is een feit. Buitenspelen lijkt haast iets van de vorige generatie te zijn. En dat is jammer, want buitenspelen is juist zo gezond en goed voor kinderen. Maar liefst 45% van de ouders zou willen dat hun kind(eren) meer buiten zou(den) spelen. Maar waarom is buitenspelen eigenlijk zo goed voor kinderen? Dit zijn wellicht veel meer uiteenlopende redenen dan je zou verwachten. Lees gauw verder!
label.learn.more

Buitenspelen heeft zowel fysieke als mentale voordelen voor kinderen en bevordert daarnaast de sociale vaardigheden van je kind. We hebben het voor je op een rijtje gezet.

Fysieke voordelen van buitenspelen

1. Buitenspelen bevordert de motoriek van kinderen

Fietsen, klimmen, hutten bouwen, rennen, gooien, hinkelen, voetballen, touwtje springen, het draagt allemaal bij aan het ontwikkelen van motorische vaardigheden. Ook ontwikkelen ze behendigheid en hun spieren, waardoor ze merken dat ze steeds sterker worden. Ook worden de coördinatie, evenwicht, reactievermogen en uithoudingsvermogen getraind, waardoor de kans kleiner wordt dat ze zichzelf bezeren.

2. Buiten zijn is goed voor de ogen

Steeds meer kinderen zijn tegenwoordig bijziend. Dit kan veroorzaakt worden als een kind veel leest, gamet of naar een tablet of smartphone kijkt. Als dit voor langere tijd (meer dan 2 uur) gedurende de dag gebeurt, gaan de ogen zich aanpassen om met minder moeite dichtbij scherp te kunnen zien. Hier staat wel tegenover dat het daardoor juist moeilijker wordt om veraf scherp te zien. Dit proces is helaas onomkeerbaar en zal alleen maar erger worden naarmate het kind ouder wordt. De beste remedie hiertegen is buiten spelen! Uit studies blijkt dat als kinderen gemiddeld 2 uur per dag buiten komen, de ogen op een positieve manier worden gestimuleerd door het daglicht en de kans op bijziendheid afneemt.

3. Energie kwijtraken

Kinderen zitten over het algemeen veel op een dag, zeker als ze eenmaal naar de basisschool gaan. Toch zitten ze boordevol energie, en deze energie moet eruit! Buitenspelen zorgt ervoor dat ze de opgekropte energie kwijt kunnen door rond te rennen en lawaai te maken. Juist als kinderen vervelend gedrag vertonen, is naar buiten gaan om energie kwijt te raken vaak een goede oplossing.

4. Vitamine D

Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D, een belangrijke vitamine voor een gezond lichaam. Als je buiten bent, maakt je huid zelf vitamine D aan. Voldoende vitamine D draagt bij aan een goede botopbouw (net als calcium), goede tanden en voorkomt afwijkingen aan het skelet van het kind. Vitamine D is ook belangrijk voor een goede werking van spieren, nieren en het immuunsysteem. Zeer belangrijk dus!

5. Bewegen is gezond

Het is goed voor elk kind om voldoende te bewegen. Dit geldt trouwens ook voor volwassenen ;-) Voldoende bewegen is gezond voor het lichaam. Dat hoeft dus niet per se sporten te zijn, buitenspelen valt hier ook onder. Steeds meer kinderen hebben overgewicht. Door genoeg te bewegen en buiten te spelen is het gemakkelijker op gezond gewicht te blijven. Ook verminder je de kans op welvaartsziekten als diabetes, obesitas en hart- en vaatziektes door voldoende te bewegen. Bewegen is dus zeker niet alleen belangrijk voor kinderen met overgewicht, maar voor ieder kind!

6. Buiten zijn verhoogt de weerstand, ook op indirecte manieren

De vitamine D die wordt aangemaakt als je buiten speelt, verhoogt de weerstand. Zoals gezegd zorgt buitenspelen voor een gezonder lichaam, wat ook weer leidt tot een betere weerstand. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die veel buitenspelen minder vaak verkouden worden.  Ook slapen kinderen die veel buiten spelen gemiddeld beter dan kinderen die dat niet doen en een goede nachtrust heeft op zijn beurt weer een goede invloed op de weerstand van een kind.

Mentale voordelen van buitenspelen

1. Buitenspelen maakt gelukkig

Buitenspelen is niet alleen gezond, het maakt ook gelukkig. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die veel buitenspelen gemiddeld gelukkiger zijn dan kinderen die dat niet doen. Ook geeft 75% van de kinderen aan vrolijk en blij te worden van buitenspelen.

2. Buitenspelen stimuleert creativiteit en fantasie

Creativiteit en fantasie zijn belangrijke kwaliteiten die ook in het volwassen leven zeker van pas komen. De creativiteit wordt aangewakkerd omdat er veel prikkels zijn buiten, veel meer dan thuis. Kinderen gaan dan een hele eigen wereld bedenken, zelf dingen ondernemen en grenzen verleggen. Een hut bouwen, stokken veranderen in zwaarden of toverstafjes, zand wordt taartjes en ijsjes en de hut wordt een kasteel of een winkeltje. De fantasie van kinderen kent geen grenzen. Buitenspelen prikkelt de fantasie en creatief omgaan met alledaagse objecten.

3. Kinderen worden weerbaarder en zelfverzekerder van buitenspelen

Dat hoge klimrek de baas kunnen, fietsen zonder zijwieltjes, een mooie hut bouwen, van de hoge glijbaan durven of in een boom klimmen: het geeft allemaal een gevoel van overwinning. Succeservaringen en zelf ontdekkend leren zorgen voor meer zelfvertrouwen. Ook worden kinderen weerbaarder als ze weten hoe ze moeten klimmen, vallen en opstaan en niet schrikken van een schram op hun knie. Ook het fysiek sterker worden door de beweging van het buitenspelen kan zorgen dat ze zich weerbaarder voelen.

4. Buitenspelen bevordert schoolprestaties

Wanneer kinderen op school voldoende kunnen buitenspelen tussen de lessen door, bevordert dit de leerprestaties en cognitieve ontwikkeling (leren, onthouden, oplossen van problemen en intelligentie). Door te bewegen en de frisse lucht kunnen ze hun energie kwijt, waarna het makkelijker is om weer stil te zitten en op te letten. Op die manier kunnen ze zich beter concentreren. Bij het maken van huiswerk geldt natuurlijk hetzelfde.

Sociale vaardigheden

Daarnaast is buitenspelen goed voor de sociale vaardigheden van je kind. Samen buitenspelen met vriendjes gaat vaak gepaard met regels van spellen bespreken, ruzie maken en het weer bijleggen, wat natuurlijk goede vaardigheden zijn om te leren. Buitenspelen kan ook nieuwe vriendjes uit de buurt opleveren, hoe leuk is dat? Als laatste laat je je kind kennismaken met de natuur door ze veel buiten te laten spelen. Ze ervaren daar vele malen meer dan binnen: planten, bomen, dieren, insecten, het weer, geluiden, geuren, hoe dingen aanvoelen, noem maar op. Overal zijn dingen te bekijken en te verzamelen. Laat jezelf ook nog eens verwonderen in de natuur door er naar te kijken door de ogen van je kind. Door in elk seizoen naar buiten te gaan, leren kinderen steeds meer over de natuur.

Regen? Geen probleem!

De zomer is in aantocht, maar in Nederland weet je het eigenlijk nooit met het weer. Het kan zomaar flink veel regenen tijdens de zomermaanden. Maar wist je dat het niet naar buiten willen als het regent veelal aangeleerd gedrag is? De meeste kinderen vinden het helemaal niet erg om naar buiten te gaan als het regent of koud is. En dat is alleen maar heel gunstig, want als ze erop gekleed zijn, maakt een beetje regen of kou niks uit. Sterker nog, sommige spellen zijn nóg leuker als het regent. Wat dacht je van in de plassen stampen of een moddergevecht? Ook komen er allerlei dieren tevoorschijn die zich normaal gesproken niet zouden laten zien, zoals regenwormen. Ga de tuin in en kijk welke beestjes jij kunt ontdekken. Ook kan het leerzaam zijn voor kinderen om te ontdekken wat wind doet met je evenwicht of wat er gebeurt als je een bal gooit of schop terwijl het hard waait.

Al met al reden genoeg om de aanbevolen buitentijd aan te houden, die varieert tussen minimaal één uur per dag tot minimaal twee uur per dag buitenspelen. Weer of geen weer!