Nog voor gratis verzending (gratis verzending vanaf € 39) Gratis verzending!

Hoe kies je de juiste peuterstep voor je kind?

17 april 2024
Voor peuters is er niets leuker dan nieuwe manieren ontdekken om te bewegen. Een step is daarom een fantastisch cadeau voor kinderen van 2 of 3 jaar. Maar hoe kies je nou een step die geschikt is voor een peuter of jonge kleuter? We geven je een aantal tips en dingen om op te letten.
Afbeelding voor

Wanneer kan een peuter leren steppen?

Het precieze moment waarop een kind kan leren steppen, is moeilijk te zeggen. Dit hangt af van hoe snel je peuter zich motorisch ontwikkelt, hoeveel interesse hij of zij heeft in dingen met wielen en hoe groot je kindje is. Gemiddeld genomen zal een peuter vanaf 2 à 2,5 jaar steppen kunnen gaan oefenen. Sommige kleintjes zijn er wat vroeger bij, sommige wat later. Een belangrijke voorwaarde is dat een kind goed moet kunnen lopen en een step heeft die past bij zijn of haar lengte en niveau. Hoe je die kiest, leggen we hieronder uit!

Steppen als opstapje naar de fiets

De meeste kinderen kunnen eerder steppen dan fietsen. Door het steppen ontwikkelt hun evenwicht en worden ze sterker in o.a. been-, rug-, en polsspieren. De kans is groot dat een ervaren stepper het makkelijker zal vinden om te leren fietsen, want hij of zij kan al goed balans houden. En dat is nou net zo moeilijk bij leren fietsen!

Wat voor step koop je voor een peuter?

Peuterstep 3 wielen

Als je peuter voor het eerst gaat leren steppen, is het handig om een step te kopen met één of twee extra wielen. De meeste modellen peutersteppen hebben daarom drie wielen. Dit helpt je kind bij het in balans blijven, wat best moeilijk kan zijn op een step. Je staat tenslotte met één been op de grond en met het andere been op een bewegend voorwerp!

Twee wielen voor of twee wielen achter?

Doorgaans is de ervaring dat voor beginnende steppers het makkelijker is als een step aan de voorkant twee wielen heeft, in plaats van aan de achterkant. Dit omdat het sturen nog erg lastig kan zijn en de extra stabiliteit aan de voorkant daardoor harder nodig is. Er zijn ook peuters die zo wegsteppen op eentje met 2 wielen, maar dat wisselt per persoon en hoeveel ervaring een kind heeft. Moet je kind nog leren steppen, kies dan voor twee wielen voor. Is je kind meer ervaren? Dan kun je een model met 2 wielen achter kiezen.

Stuurhoogte

Naast het aantal wielen is de hoogte van de peuterstep belangrijk. Gemiddeld genomen kan je deze stuurhoogtes aanhouden voor jouw kind:

2 jaar: 52-76 centimeter
3 jaar: 63-81 centimeter

Het handigst is een step die een verstelbare stuurhoogte heeft. Zo groeit de step mee met jouw kind en heb je er langer plezier van. De meeste peuterstepjes zullen dit standaard hebben, maar toch is het iets om even extra op te letten.

Step met antislip

Voor extra grip en stabiliteit hebben veel peuterstepjes een antisliplaagje voor onder je voet. Dit is fijn omdat je peuter bij het leren steppen zo minder bezig hoeft te zijn met zijn of haar voet op de juiste plaats houden.

Opvouwbare en lichtgewicht peuterstep

Bij Lobbes zijn we bijna allemaal zelf ook ouders van kinderen. Uit ervaring kunnen we dus zeggen: kies voor een peuterstep die je makkelijk kunt dragen of meenemen. Dit is vooral voor jezelf een uitkomst, want het gebeurt ongetwijfeld een keer dat je peuter per se ergens zelf heen wil steppen, om er vervolgens halverwege achter te komen dat het toch wel erg ver is. En dan mag jij de step de rest van de weg dragen ;-) Een opvouwbare peuterstep is bovendien lekker compact, wat handig is als je ‘m mee wil nemen op vakantie, een dagje weg of op visite.

Afbeelding voor

Helm en valbescherming

Voor een peuter kan een step best hard gaan. En dat betekent dat er ook hard gevallen kan worden. We adviseren je om (net als bij leren fietsen), tijdens het steppen valbescherming te dragen. In ieder geval een helm om hoofdletsel te voorkomen, want een kinderbrein is nog volop in ontwikkeling. Ook knie-, pols-, en elleboogbeschermers zijn raadzaam, zeker als je kind de straat op gaat met de step.

Kortom, dit zijn dingen om op te letten bij het kopen van een peuterstep:

• Kan je peuter goed lopen en zich voortbewegen op een driewieler of loopfiets zonder te vallen?
• Kies een step met 3 wielen als je peuter het nog moet leren.
• Let op de stuurhoogte en kies bij voorkeur een step met verstelbaar stuur.
• Let op antislipmaterialen op de peuterstep, zo blijft je peuter makkelijker staan.
• Kijk of de step makkelijk mee te nemen is, bijvoorbeeld omdat hij opvouwbaar is.