Nog voor gratis verzending (gratis verzending vanaf € 39) Gratis verzending!

3 redenen waarom houten speelgoed zo fijn is voor kinderen

24 augustus 2023
Houten speelgoed is ontzettend populair. Het ziet er mooi uit en is beter voor het milieu dan het meeste kunststof speelgoed. Maar wist je dat spelen met hout nog meer voordelen heeft voor kinderen? In deze blog bespreken we 3 de belangrijkste redenen waarom houten speelgoed zo fijn is voor kinderen!
Lees meer
Afbeelding voor

1. Houten speelgoed is prikkelarmer

Bliepjes, liedjes, deuntjes, lichtjes en zelfs automatisch bewegende onderdelen: het moderne speelgoed is soms gerust een technologisch hoogstandje te noemen. Dat kan heel interessant zijn voor kinderen, maar zeker voor kleinere kinderen geeft dit ook veel prikkels. Door een te veel aan prikkels van elektronisch speelgoed en te veel keuze aan spannende functies, kunnen kinderen zich overweldigd voelen. Daardoor kan het juist moeilijker voor ze worden om tot spelen te komen. Houten speelgoed biedt een rustigere, prikkelarme speelervaring. Zeker voor gevoeligere kinderen kan dit heel fijn zijn!

Houten speelgoed heeft ook vaker een open ended karakter (zoals een houten stapelregenboog) en daardoor minder opgelegde speelopties. Het speelgoed is eenvoudiger ontworpen en laat meer over aan de interpretatie en fantasie van het kind dat ermee speelt. Dit is een geweldige stimulans voor de verbeelding van kinderen, wat vaardigheden zoals zelfstandig spelen en oplossingsgericht denken bevordert. Ze leren om zelf een actieve rol aan te nemen in hun spel, wat de ontwikkeling van hun autonomie ondersteunt. Win-win-win!

2. Lange levensduur

Houten speelgoed staat bekend om duurzaamheid. Niet alleen omdat de productie minder belastend voor het milieu is, maar ook omdat dit speelgoed robuust is. Zeker als je het vergelijkt met plastic speelgoed, is hout een materiaal dat goed tegen een stootje kan. Er kan intensief mee gespeeld worden en makkelijk doorgegeven worden aan jongere broertjes, zusjes, neefjes of nichtjes. Het kan op de grond vallen of zelfs gegooid worden zonder dat er ook maar een barstje in ontstaat. Kinderen kunnen veel vrijer en zorgelozer spelen als ze niet alert hoeven te zijn op het per ongeluk breken van hun favoriete speelgoed. Houten speelgoed kan daardoor vaak jarenlang gebruikt worden en zal minder snel kapot in de prullenbak verdwijnen dan plastic speelgoed.

3. Natuurlijk speelmateriaal is goed voor de zintuiglijke ontwikkeling

Kinderen, en zeker baby’s, dreumesen en peuters, ontdekken de wereld via hun zintuigen. Houten speelgoed spreekt de tastzin aan op een manier waar geen enkel ander materiaal mee te vergelijken is: het natuurlijke hout heeft een unieke textuur, een geur, een ruwheid of juist gladheid. Een zintuigelijke ervaring die met plastic speelgoed niet na te bootsen is. In tegenstelling tot glad en ‘koud’ plastic, heeft hout een warmte en stevigheid die een gevoel van stevigheid en stabiliteit geven tijdens het spelen. Dit kan een kalmerend effect hebben, zeker op jonge kinderen.