Nog voor gratis verzending (gratis verzending vanaf € 39) Gratis verzending!
Nog voor gratis verzending (gratis verzending vanaf € 39) Gratis verzending!

Top 5 houten speelgoed voor kinderen van 1 jaar

28 september 2023
Houten speelgoed is duurzaam, mooi en van hoge kwaliteit. En het allerbelangrijkste: superleuk om mee te spelen! Ben je benieuwd welk houten speelgoed geschikt is voor kinderen van 1 jaar oud? Of op zoek naar cadeautips voor de 1e verjaardag? We delen hieronder onze top 5 met het leukste houten speelgoed.
Houten speelgoed is duurzaam, mooi en van hoge kwaliteit. En het allerbelangrijkste: superleuk om mee te spelen! Ben je benieuwd welk houten speelgoed geschikt is voor kinderen van 1 jaar oud? Of op zoek naar cadeautips voor de 1e verjaardag? We delen hieronder onze top 5 met het leukste houten speelgoed.
label.learn.more

1. Houten stapeltoren of stapelringen

Echt klassiek speelgoed voor baby’s en dreumesen: houten stapelringen! Met stapelringen of een stapeltoren oefenen kinderen met het opstapelen van houten elementen. Het is ‘de bedoeling’ dat deze van groot naar klein op elkaar gestapeld worden, waarmee kinderen gelijk kennismaken met begrippen groot en klein. Maar het is natuurlijk superleuk om een andere volgorde te proberen en te bekijken wat er gebeurt als bijvoorbeeld de kleinste onderop staat. Een houten stapeltoren is daarnaast goed voor de ontwikkeling van coördinatie en fijne motoriek en ondersteunt het leren (her)kennen van kleuren. Sommige stapelringen hebben een wiebelende basis, waardoor ook balans een rol speelt. Kortom: ontzettend leerzaam en ook nog eens heel vermakelijk!


2. Houten blokpuzzel

Het leuke van een houten blokpuzzel is dat de allerkleinsten op een toegankelijke manier kunnen kennismaken met puzzelen. Een blokpuzzel bestaat uit stevige houten blokken, die vaak aan alle zijden een deel van een plaatje geprint hebben. Doordat de puzzelstukken 3D zijn, is het makkelijk vast te houden en te bekijken voor kinderen van 1.

Misschien kan je kind de puzzel nog niet zelf leggen, maar herkent hij al wel welke onderdelen op elkaar lijken. Ook een leuk spelletje is het laten raden van het dier of voorwerp op het plaatje. Leg steeds één blok van de puzzel erbij en laat je kindje raden wat er op het plaatje komt te staan, terwijl het plaatje steeds completer wordt. Hiervoor is het natuurlijk wel nodig dat je kind al wat woordjes kan zeggen. Blokpuzzels hebben meestal herkenbare plaatjes, zoals schapen of andere dieren.


3. Houten motoriekspiraal

Een motoriekspiraal bestaat uit een houten ondergrond en een spiraal van metaal met houten kralen eromheen. Het doel is o zo simpel maar ontzettend fascinerend voor kinderen van 1 jaar oud: de kraal van de ene kant naar de andere kant bewegen! Eerst moet hij een helling opgeduwd worden, dan glijdt hij een stuk naar beneden (het lijkt wel een achtbaan!) en dan weer omhoog… en dan valt hij met een plof boven op een andere kraal! Motoriekspiralen zijn er in allerlei vrolijke en creatieve designs, met bloemen- of dierenthema, op een activiteitenkubus of een houten trekdier… Kijk wat jouw kind aan zou spreken en eindeloos speelplezier is gegarandeerd!

Bonus: goed voor de ontwikkeling van o.a. de fijne motoriek, concentratie en hand-oogcoördinatie.


4. Blokkendoos

Blokken zijn eigenlijk onmisbaar in iedere speelgoedkist. Deze zijn te gebruiken vanaf een kind ongeveer 1 jaar oud, maar is daarna nog vele jaren leuk! Kijk naar de motoriek en specifieke leeftijd van je kind en kies op basis daarvan voor kleine of grotere houten blokken. Er zijn houten blokken met sensorische ontdekkingen, blokkentonnen om leuke bouwwerkjes mee te maken, blokkentreinen en zelfs loopwagens met houten blokken erin. Daarmee leren kunnen bouwen én lopen.


5. Houten loopwagen

Ergens rond of na de 1e verjaardag gaan de meeste kinderen voorzichtig hun eerste stapjes zetten. Een houten loopwagen is daarbij een goed hulpmiddel. Door de stevige constructie van het zwaardere hout (ten opzichte van kunststof) heeft je kind veel stabiliteit, waardoor hij zich veiliger voelt bij het zetten van die spannende oefenstapjes. Het plezier van het rondduwen van hun favoriete speelgoed (de loopwagen zelf, of het speelgoed dat in de bak verzameld wordt!) en het in beweging brengen van iets op wielen, zorgt bovendien voor een positieve associatie met lopen. Er zijn zowel eenvoudige loopwagens met een opbergbak voor blokken, als loopwagens met een compleet activiteitencentrum verkrijgbaar. Allebei ontzettend leuk voor je kleintje! 


Extra tip van de redactie: houten schakelrups

Een klein, maar superleuk houten speelgoedje: de schakelrups. Deze buigzame rups van hout kan alle kanten op krioelen dankzij de losse schakels van z’n lijfje. Heerlijk om door de handen te laten gaan, stiekem ook voor grote mensen! Dit grijpspeelgoed stimuleert bovendien de fijne motoriek en is een heel schattig speelvriendje voor ieder kind van 1 tot 2 jaar oud.