Nog voor gratis verzending (gratis verzending vanaf € 39) Gratis verzending!

Duurzame uitdeelcadeautjes: waar kan je op letten?

26 januari 2023
Het is weer zover: je moet een traktatie bedenken om mee te nemen naar de kinderopvang of school. Of misschien zoek je een leuk uitdeelcadeautje voor een grotere groep of een kinderfeestje. Wat wordt het deze keer? Misschien overweeg je om een uitdeelcadeautje te geven in plaats van iets te snacken. Of voor erbij, natuurlijk. Hoe kies je een uitdeelcadeautje dat betaalbaar én ook nog een beetje duurzaam is? We geven je 5 tips voor een duurzamere keuze, voor trakteren met een goed gevoel!
Lees meer
Afbeelding voor

1. Focus op levensduur

Als je een grote groep kinderen moet voorzien van een cadeautje, zul je ongetwijfeld erg op het budget letten. Je komt dan al gauw uit bij een uitdeelcadeautje dat zo goedkoop mogelijk is; dun plastic, breekbaar of voor eenmalig gebruik. Heel duurzaam is dit niet helaas: zo’n goedkoop hebbedingetje is leuk, maar zal snel kapotgaan en in de prullenbak verdwijnen. Wil je een duurzamer uitdeelcadeautje geven, focus dan op de levensduur van het cadeautje. Is het realistisch dat het cadeautje over een jaar nog gebruikt kan worden? Is het een item voor eenmalig gebruik of kan je het meerdere keren gebruiken zonder dat het kapotgaat?

Stel jezelf de vraag: kan het cadeautje vaker dan enkele keren gebruikt worden, zonder dat het kapotgaat of in de prullenbak verdwijnt?

2. Geef een leuke én nuttige traktatie cadeau

Waar we groot fan van zijn, zijn uitdeelcadeautjes waar kinderen écht iets mee kunnen. Geen eenmalig pleziertje, maar iets leuks wat ook nog eens nuttig is en kinderen misschien zelfs sowieso nodig hebben. Om een paar voorbeelden te noemen van een traktatie die langer meegaat:

• Een bamboe (kinder)tandenborstel of zandlopertje voor het poetsen

• Een herbruikbaar tasje van katoen

• Een herbruikbaar knijpzakje of drinkflesje

• Een houten wasknijper met figuurtje erop

• Een herbruikbaar snackdoosje

• Een gum, (stempel)stift of pen

• Een koekjesvorm

Wat ook een leuk én orgineel uitdeelcadeautje is, is een zakje met bloemzaadjes. Zo hebben kinderen meteen een leuk projectje voor thuis en leren ze over de natuur. Lukt het om het plantje groot te brengen? Dan heb je er nog lang plezier van!

Tip: geef een kleinigheidje cadeau dat alledaagse bezigheden leuker maakt!

3. Een duurzamer uitdeelcadeautje hoeft niet duur te zijn

We horen je al denken: maar dingen die lang meegaan, zijn al snel te duur om te kopen voor een hele klas. En dat is natuurlijk vaak zo, voor kwaliteit betaal je tenslotte. Gelukkig hoeven duurzame uitdeelcadeautjes niet altijd duur te zijn. Zoek wat voor jou de ‘sweet spot’ is tussen prijs en kwaliteit. Als je nadenkt over duurzame traktaties, is het milieu waarschijnlijk een belangrijk thema voor jou. Neem je eigen afweging hierin dus serieus. Ook in de laagste prijsklasse kun je bewustere keuzes maken en van een stuk speelgoed met een langere levensduur, hebben kinderen ook meer plezier. Zoek binnen jouw budget naar de uitdeelcadeautjes die het langst meegaan en/of zijn gemaakt van duurzamere materialen. Je kan er ook voor kiezen om zelfs iets knutselen, heb je meteen een leuke activiteit met je kind!

Tip: zoek de juiste balans tussen duurzaamheid en je gewenste budget.

4. Naar de kringloopwinkel

Naar de kringloopwinkel? Ja! Misschien niet je eerste gedachte, maar bij de meeste kringloopwinkels vind je een uitgebreide speelgoedafdeling. Hier kun je zeker eens rondneuzen voor een leuk uitdeelcadeautje voor een kinderfeestje of traktatie. Waarom zou iedereen ook exact hetzelfde moeten krijgen? Wie weet wat voor schatten je hier tegenkomt! Denk aan een zak met speeldieren of autootjes, die je vervolgens kunt verdelen onder de traktaties. Je moet hiervoor een beetje out of the box denken, maar je kunt zeker superleuke speelgoedjes vinden die nog uitstekend meekunnen voor een tweede ronde. Scheelt toch weer een beetje voor de afvalberg. En in de portemonnee ;-)

Tip: ga tijdig ‘schatzoeken’ in de kringloopwinkel. Met een beetje fantasie vind je hier geweldige tweedehands (uitdeel)cadeautjes!

5. Kies voor duurzamere materialen

Kies je voor een speeltje als uitdeelcadeautje, let dan op het materiaal waar deze van gemaakt is. Dun en goedkoop plastic gaat snel kapot, maar materialen zoals hout, katoen en vilt hebben doorgaans een langere levensduur. Ook karton en papier heeft als voordeel dat het goed recyclebaar is, al gaat dit materiaal ook sneller stuk. Wil je zeker weten goed zitten, dan kun je ook kijken naar de oorsprong van het materiaal. Is het FSC-hout, is het kunststof uit gerecycled materiaal of duurzaam gewonnen?

Tip: kies een uitdeelcadeautje van hout, katoen of vilt. Denk aan vingerpopjes, een houten speelfiguur of kartonboekje. Denk erover na of een uitdeelzakje écht nodig is. Is dat wel het geval, kies dan liever voor een zakje van papier dan een van plastic.

Kortom, hier kun je op letten als je een duurzaam uitdeelcadeautje zoekt:

• Let er vooral op dat je uitdeelcadeautje geen ‘wegwerpspeelgoed’ is.
• Geef een cadeautje dat leuk én nuttig is, dan wordt het cadeautje daadwerkelijk gebruikt.
• Zoek de balans tussen duurzaamheid en prijs die het beste bij jou past.
• Ga op schattenjacht bij de kringloopwinkel voor tweedehands speeltjes.
• Let op het materiaal: hout, katoen, en vilt zijn duurzamer dan goedkoop plastic.