Nog voor gratis verzending. Gratis verzending!
Nog voor gratis verzending. Gratis verzending!

Waarom zijn kinderen zo gefascineerd door dino's?

15 mei 2023
Iedereen kent wel een kind dat helemaal wild wordt van dinosauriërs. Bij Lobbes merken we dat dino-artikelen het hele jaar door populair speelgoed is, dat veel cadeau wordt gegeven aan kinderen van voornamelijk 3 tot 7 jaar oud. Op de één of andere manier zijn deze uitgestorven giganten ongelofelijk intrigerend voor veel kinderen. Maar hoe komt dat eigenlijk? En waarom zijn het voornamelijk jongens die dino’s zo fantastisch vinden? Wij waren nieuwsgierig en zochten het uit. Lees snel verder!
Iedereen kent wel een kind dat helemaal wild wordt van dinosauriërs. Bij Lobbes merken we dat dino-artikelen het hele jaar door populair speelgoed is, dat veel cadeau wordt gegeven aan kinderen van voornamelijk 3 tot 7 jaar oud. Op de één of andere manier zijn deze uitgestorven giganten ongelofelijk intrigerend voor veel kinderen. Maar hoe komt dat eigenlijk? En waarom zijn het voornamelijk jongens die dino’s zo fantastisch vinden? Wij waren nieuwsgierig en zochten het uit. Lees snel verder!
label.learn.more

Kinderen zijn natuurlijk niet de enigen die gefascineerd zijn door dinosaurussen, ook volwassenen hebben er een handje van. Neem alleen al de Jurassic Park- en Jurassic World-films als voorbeeld. Deze mega populaire films trokken record brekende bezoekersaantallen. En laten we ook niet vergeten dat er as we speak paleontologen naarstig op zoek zijn naar skeletten en fossielen van dinosauriërs. Er worden nog altijd nieuwe soorten ontdekt. Dino’s zijn fascinerende en intrigerende wezens, zo veel is duidelijk.

Niet bang voor huiveringwekkende wezens

Dino’s waren enorm groot, gevaarlijk en angstaanjagend om te zien. Toch vinden ook hele jonge kinderen deze monsters juist interessant en is dinospeelgoed niet aan te slepen. Dinoknuffels in bed, dinobeddengoed, spelen met de meest realistische dinoreplica’s in speelgoedformaat, dinoposters in hun kamer, dino verkleedkleren, een dino-etui voor op school, dino bekers en broodtrommels… Sommige kinderen kunnen er gewoonweg geen genoeg van krijgen. En dat terwijl je zou verwachten dat kinderen deze monsterlijke wezens juist eng zouden vinden. Hoe zit dat?

De belangrijkste reden waarom kinderen niet bang zijn voor dinosaurussen, is dat ze uitgestorven zijn. Er is geen echte dreiging dat een dino je zal verslinden, want ze bestaan niet meer. Een veilig monster dus! Nu bestaan monsters onder je bed en spoken natuurlijk ook niet, maar een groot verschil met deze denkbeeldige wezens is dat dinosauriërs wel hébben bestaan, lang geleden. En ze zijn ook bewezen uitgestorven. Dit maakt het nog veel fascinerender en dus ook minder eng. Daarom komen dino’s niet voor in nachtmerries, maar juist in spel en fantasieën met grootse avonturen. Bij dinosaurussen overlapt geschiedenis en realiteit met de fantasie en het denkbeeldige. Het zet zo ook de eigen fantasie van kinderen in werking. 

Jongens vs meisjes

Iedereen kan verwonderd raken door dino's, maar in de praktijk zien we dit toch vaker bij jongens dan bij meisjes. Waarom is dat eigenlijk?

Dit is niet van nature bepaald, zoals je misschien zou denken. Het komt waarschijnlijk omdat karakters in animatiefilmpjes over dino’s vaak jongens zijn en de dinosaurussen zelf worden ook vaak als jongens neergezet. Op jonge leeftijd is het voor kinderen belangrijk zichzelf te herkennen in iets om er een binding mee te voelen. Bij gebrek aan vrouwelijke karakters en personages, loopt dat spaak voor meisjes. Dit zou dus ook het geval kunnen zijn wanneer het gaat om dinosaurussen. Al zijn er natuurlijk ook genoeg meisjes die dino’s geweldig vinden!

Misschien is je kind wel bovengemiddeld slim

Uit verschillende studies blijkt dat kinderen die er een extreme fascinatie voor dinosaurussen op na houden, vaak bovengemiddeld intelligent zijn. Dino’s zijn niet het meest gemakkelijke onderwerp om veel over te weten op jonge leeftijd. De namen van de dino’s zijn vaak lang en moeilijk te onthouden en uit te spreken, laat staan te schrijven, en er zijn veel verschillende soorten waar van alles over te leren valt. Hoe leefden ze, wat aten ze, hoe groot waren ze? Als je kind dit soort details allemaal uit het hoofd weet, kan dat duiden op een hoge intelligentie. Dit geldt overigens ook voor andere onderwerpen waar kinderen extreem geïnteresseerd in kunnen raken, niet alleen dinosaurussen.

De obsessie met een specifiek onderwerp bevordert de intelligentie nog extra, omdat het kind doorzettingsvermogen en een beter concentratievermogen ontwikkelt door in dit onderwerp te duiken. Ze willen voor het eerst meer leren over een onderwerp, in plaats van gewoonweg aan te nemen dat een dino een dino is, zoals ze daarvoor deden. Als bonus is het extra leuk als ze ineens meer blijken te weten over een onderwerp dan hun ouders. Dat geeft zelfvertrouwen en maakt het nog leuker om nóg meer te leren over het betreffende onderwerp! 

Een bovengemiddelde intelligentie staat trouwens niet gelijk aan hoogbegaafd zijn, al kunnen hoogbegaafde kinderen wel ook de fascinatie en obsessie met één specifiek onderwerp laten zien.

Het is een fase

Bij de meeste kinderen is een obsessie met dino's een fase die stopt, meestal wanneer het kind op de basisschool zit. Mocht je je afvragen of je kind niet te veel met één onderwerp bezig is: geen zorgen. Je kind ontwikkelt door deze fascinatie allerlei vaardigheden die later nog goed van pas komen. Ga er dus lekker in mee en laat je door je kind meenemen naar de wonderbaarlijke prehistorische dinowereld!

 

Voor deze blog gebruikten wij diverse bronnen, waaronder: