Nog voor gratis verzending (gratis verzending vanaf € 39) Gratis verzending!

10 originele ideeën voor oudejaarsavond

14 december 2023
Het einde van het jaar is aangebroken, het is bijna oudejaarsavond! Een moment om samen met je gezin gezellige activiteiten te ondernemen. De avond is lang, dus er is volop tijd! Eerst is er de voorbereiding: samen het huis versieren, feestmutsjes knutselen en oliebollen bakken. Op de avond zelf kun je gourmetten, film kijken, sterretjes afsteken en (kinder)champagne drinken. Maar dat zijn activiteiten die iedereen kan verzinnen. Hier zijn 10 originele activiteiten voor oudejaarsavond!
Lees meer
Afbeelding voor

1. Tel ieder uur af

Ook al doe je nog zoveel leuke dingen, voor kinderen is oudejaarsavond best lang. Jonge kinderen kunnen nog maar moeilijk inschatten hoe lang het precies duurt tot 12 uur (of een ander tijdstip als je ze eerder naar bed brengt). Daarom is het een goed idee om ieder uur af te tellen met een speciale activiteit. Zo weten kinderen precies wanneer er weer een uur voorbij is en hoeveel uren het nog duurt tot het nieuwe jaar begint. Hier zijn een paar ideeën om ieder uur te doen (om 18 uur, 19 uur, 20 uur enzovoort…):

  • Buiten een sterretje afsteken
  • Een ballon doorprikken (met confetti of snoepjes!)
  • Een kaarsje uitblazen
  • Om de beurt een liedje uitkiezen om even lekker op te dansen
  • Grabbelen in een grabbelton met daarin kaartjes met activiteiten (zie hieronder voor ideeën)
  • Iets lekkers eten dat aan de kerstboom hangt

2. Samen een (bord)spel spelen

Hè, heerlijk kneuterig en een goede manier om de avond door te komen. Samen spelletjes spelen is zo gezellig! Zet een grote schaal oliebollen op tafel, maak lekkere hapjes en kies één of meerdere spellen voor de avond. Begin op tijd, zodat iedereen nog wat energie heeft. Sommige mensen kiezen op zulke avonden graag voor traditionele spellen zoals Monopoly of Cluedo, maar het is ook een leuke traditie om elk jaar op Oudejaarsavond een nieuw spel uit te testen.


3. Houd een slaapfeest met matrassen

Het ene kind kan makkelijker een keer wat later naar bed dan het andere kind. Sommige kinderen zijn snel moe en worden hierdoor druk of geïrriteerd. Voor hen is dit de oplossing: houd een slaapfeest met matrassen! Haal een paar matrassen uit de slaapkamers naar je woonkamer en leg ze op de grond. Iedereen die op oudejaarsavond even lekker wil relaxen, kan zich terugtrekken op de matrassen. Als er iemand in slaap valt, is dat geen probleem. Met matrassen in je woonkamer hoef je niet na te denken over wie er hoe laat naar bed moet gaan op oudejaarsavond. Wie moe is, gaat lekker liggen en eventueel slapen. Wie wakker wil blijven, houdt een kussengevecht. Maar niet te wild en te luid natuurlijk, want er is er misschien ook eentje die wil slapen of al in slaap is gevallen. Als het bijna 12 uur is, kan je de slapende kinderen wakker maken. De rest van de nacht kan iedereen natuurlijk ook lekker in de woonkamer blijven liggen.


4. Bouw een XXL-dominoparcours dat je laat omvallen om middernacht

Een nieuwjaarsdomino, hoe leuk! Bouw met elkaar een zo groot mogelijk dominoparcours in huis. Begin bijvoorbeeld in de keuken, ga via de woonkamer langs de televisie naar de hal en eindig bij de voordeur. Hoe groter, hoe beter! Het uitzetten van een cool parcours kan zo een paar uur duren. Als de klok heel bijna 12 slaat is het tijd om de dominostenen om te laten vallen. Een machtig moment als de laatste stenen omgaan om precies middernacht. Niet gelukt om precies om middernacht klaar te zijn? Dan heb je gelijk een mooie uitdaging voor de volgende oudejaarsavond!


5. Wie of wat ben ik?

Een leuke variatie op het spel waarbij je een kaartje op je hoofd krijgt en moet raden wie je bent. Wie of Wat Ben ik? kun je makkelijk zelf maken en aanpassen naar een oudejaarsavondeditie. Je kan één spelleider aanwijzen die alle begrippen bedenkt, of om de beurt iemand de kamer uitsturen om samen een begrip voor hem/haar te bedenken. Gebruik woorden van mensen, plaatsen of gebeurtenissen die in het afgelopen jaar relevant waren voor jullie gezin. Denk aan: de camping, een bruiloft, de Efteling, de naam van een nieuw huisdier of een film die jullie samen gekeken hebben. Iedereen krijgt een kaartje op zijn/haar voorhoofd met dit begrip en degene die aan de beurt is, mag ja/nee-vragen stellen aan de andere spelers. Zolang het antwoord ‘ja’ is, mag je doorvragen om steeds dichter bij het juiste antwoord te komen. Is het antwoord ‘Nee’, dan moet je een ronde wachten tot je weer aan de beurt bent.


6. Beweeg met Twister

Geen zin om de hele avond lui op de bank te hangen? Kom in beweging met Twister! Zet je linkerhand op blauw, je rechterhand op geel en je rechtervoet op groen. Steek je andere voet in de lucht en blijf staan! In dit grappige beweegspel sta je met z’n allen in allerlei vreemde houdingen over het bord en elkaar heen gebogen. Dat wordt lachen, gieren en brullen, zeker omdat de nieuwste variant van Twister extra moves heeft om uit te voeren! Een fijne en actieve break om de avond wat nieuw leven in te blazen. Zorg alleen dat je buik nog niet al te vol zit met oliebollen en appelflappen :-)


7. Oliebollen happen

Gebruik een stevig koord op en rijg daar een oliebol omheen. Lukt het jou om geblinddoekt de oliebol helemaal van het koord af te happen? Zorg ervoor dat ieder gezinslid op zijn eigen hoogte hapt. Laat twee personen het koord vasthouden op een hoogte die past bij de persoon. De peuter van het gezin hapt naar de oliebol op 1 meter hoogte (en zonder blinddoek). Vader mag oliebol happen op 2 meter hoogte en ga zo maar door. Meet steeds de tijd op en kom erachter wie het snelst oliebol kan happen! Een hilarische variatie op koekhappen met een gezellige nieuwsjaarstwist.


8. Hang een vlaggenlijn op met de leukste gebeurtenissen van het jaar

Oudejaarsavond is een mooi moment om terug te denken aan het afgelopen jaar. Wat hebben jullie als gezin allemaal meegemaakt? En wat zijn jullie persoonlijke hoogtepunten van het jaar? Leg een stapel met blanco vlaggetjes (of een vlaggenlijn om zelf te versieren) klaar en laat iedereen individueel tekeningen maken van zijn of haar leukste momenten. Vertel aan elkaar wat je gekozen hebt en waarom, en maak daarna een gezellige vlaggenlijn, die natuurlijk een ereplaatsje in de woonkamer krijgt. Als je wilt, kun je de vlaggetjes op chronologische volgorde hangen. Deze vlaggenlijn is meer dan een leuke activiteit. Het is ook een mooie, blijvende herinnering aan oudejaarsavond én het voorbije jaar!


9. Zing de sterren van de hemel (of juist niet!) met karaoke

Voor deze activiteit kun je een complete karaokeset in huis halen, maar dat hoeft natuurlijk niet. Je kunt ook karaoke doen met een simpele (speelgoed)microfoon en een beeldscherm met liedjes en tekst. Welk nummer zing jij uit volle borst voor je publiek: De Vlieger van Andre Hazes, You’ll never walk alone van Lee Towers of een nummer van Kinderen voor Kinderen? Heerlijk om alles er even lekker uit te gooien! Aan het einde van de avond kan iedereen stemmen: wie heeft de beste covers gebracht? De winnaar mag officieel aftellen naar het nieuwe jaar of krijgt de allerlaatste oliebol.


10. Hang je wensen voor het nieuwe jaar in de kerstboom

Maak papieren kerstballen en schrijf daarop jouw wensen of dromen voor het nieuwe jaar (of gebruik kant-en-klare knutselkersthangers). Misschien hoop je stiekem op een broertje of zusje, of wil je zo graag een hoger cijfer voor Rekenen halen. Of durf je groot te dromen en wil je de loterij winnen? Papa en mama dromen misschien wel van een weekendje weg samen of een mooi verbouwprojectje in huis. Berg de papieren kerstballen op als je de kerstboom aftuigt, en haal ze volgend jaar weer tevoorschijn bij het opzetten van de boom. Een mooie gelegenheid om terug te kijken!

Veel speelplezier op oudejaarsavond! Het maakt niet uit wat je doet of wat je speelt, als je maar met elkaar geniet, zodat je met een fijn gevoel het nieuwe jaar kunt beginnen! Happy new year!