Nog voor gratis verzending (gratis verzending vanaf € 39) Gratis verzending!
Nog voor gratis verzending (gratis verzending vanaf € 39) Gratis verzending!

De geschiedenis van Barbie

30 augustus 2023
Barbie… We kennen haar allemaal wel. De lange, slanke, blonde dame met de grote blauwe ogen. Prachtig om te zien, maar ook met een hart van goud, altijd behulpzaam en liefdevol naar de mensen en dieren om haar heen. Geliefd bij eenieder. Althans… bijna iedereen. Zelfs Barbie heeft zich niet kunnen vrijwaren van de nodige kritiek in haar lange leven. Intussen gaat Barbie alweer ruim 60 jaar mee. Hoe is Barbie ontstaan en hoe is ze veranderd gedurende haar leven?
Lees meer

Het ontstaan van Barbie

Ruth Handler, de oprichter van speelgoedmerk Mattel, werd geïnspireerd door de Duitse Bild Lilli pop. Ze wilde graag een pop voor haar dochter creëren met het uiterlijk van een volwassen vrouw en niet een kind of baby, wat tot dusver de enige optie was in hoe poppen eruitzagen. En zo is Barbie zoals we haar kennen, vernoemd naar haar dochter Barbara, geboren. Nou ja, met een ietwat ander gezicht, dat wel. Voluit heet Barbie Barbara Millicent Roberts. Op 9 maart 1959 werd de eerste Barbiepop geïntroduceerd op de Toy Fair in New York. Ze werd meteen datzelfde jaar nog een weergaloos succes met meer dan 350.000 verkochte Barbiepoppen. Ook bijna 65 jaar later is Barbie nog altijd onverminderd populair.

Afbeelding voor

Meisjes kunnen alles worden

De makers van Barbie willen jonge meisjes graag meegeven dat zij alles kunnen worden waar ze van dromen. Barbie heeft ontzettend veel verschillende beroepen bekleed, namelijk wel een stuk of 200. Zo heeft ze als astronaut eerder op de maan gestaan dan Neil Armstrong, heeft ze vele dieren beter gemaakt als dierenarts, is ze zes keer president geweest, is ze visagiste, mariene bioloog, verpleegster, militair, popster en pizzabakker. Barbie is eigenlijk álles. En dat is dus precies waar ze ook voor staat: wat je ook wilt worden, je kan het worden als je er hard voor werkt!

Dreamtopia & Fashionista

Naast de vele uitvoeringen Barbie-poppen met specifieke beroepen, zijn er nog veel meer lijnen van Barbie uitgebracht, waaronder bijvoorbeeld Dreamtopia en Fashionista’s. Er is intussen echt voor ieder wat wils. Barbie is onder andere groot dierenliefhebber. Ze heeft intussen al meer dan 40 huisdieren gehad, waaronder voornamelijk honden. Haar eerste huisdier was een bruin paard genaamd Dancer. Maar ook katten zijn favoriet bij Barbie.

Meer dan een biljoen schoenen

Al die beroepen, hobby’s en talenten vragen natuurlijk ook om een uitgebreide garderobe. Barbie heeft meer dan een biljoen schoenen in haar collectie. En alle kledingstukken die gemaakt moeten worden om alle barbiepoppen te voorzien van een outfit, maken Mattel een van de grootste kledingfabrikanten ter wereld! Er is al zo’n 100 miljard kilometer aan stof gebruikt om barbiepoppen te voorzien van een stijlvolle outfit. Naast een uitgebreide garderobe en een heleboel huisdieren, heeft Barbie in haar bijna 65 jaar ook een aanzienlijke collectie aan huizen, vakantiehuizen, villa’s, auto’s, campers, bussen, vliegtuigen en scooters opgebouwd.

De familieleden van Barbie

Naast een boel vriendinnen heeft Barbie ook een grote familie. Haar vriend Ken Carson kennen we natuurlijk allemaal wel. Hij is overigens vernoemd naar de zoon van Ruth Handler, Kenneth. Maar wist je dat Barbie ook zes zusjes heeft en zelfs een broertje? Zij heten Skipper, Stacie, Chelsea, Krissy, Tutti, Kelly en Todd. Ook van hen zijn verschillende poppen verschenen en zij komen ook veelvuldig terug in de films en series waarin Barbie de hoofdrol vertolkt. Daarover later meer.

Kritiek op Barbies figuur

Ook Barbie en daarmee Mattel komt niet uit onder de nodige kritiek. Zo werd jarenlang kritiek geuit op het onrealistische lichaam dat alle barbiepoppen hadden. Elke Barbiepop was lang en superslank, met onrealistische lichaamsverhoudingen. Onderzoekers hebben uitgerekend dat als Barbie een echt mens was, ze extreem ondergewicht zou hebben. Daardoor zou ze lijden aan verschillende gezondheidsklachten, zoals verminderde fysieke fitheid, verslechterde immuniteit, broze botten en het uitblijven van haar menstruatie. Ook haar extreem smalle taille zou niet genoeg plaats bieden voor alle vitale organen die een mens nodig heeft. Dat is toch wel een erg onrealistisch ideaalbeeld dat wordt geschetst voor jonge meisjes, aldus verschillende onderzoekers, critici en psychologen. Dit kan schadelijk zijn voor jonge meisjes, als ze zichzelf meten aan zo’n onhaalbaar figuur. Waar Mattel de kritiek lang negeerde en vervolgens aanvankelijk afdeed als onzin, was het in 2016 dan toch zover: de eerste generatie Barbies met een voller figuur werd uitgebracht. In de campagne voor deze poppen werd de slogan #TheDollEvolves gebruikt. Hiermee erkende Mattel dat het figuur van poppen er weldegelijk toe doet en dat meisjes moeten weten dat het niet uitmaakt wat voor figuur je hebt. De lijn bestond uit een “curvy”, een “tall” en “petite” model.

De onwikkeling van inclusievere Barbies

Ook wat betreft inclusiviteit kon Mattel op flink wat kritiek rekenen de afgelopen jaren. Barbie is natuurlijk van origine een blonde vrouw met blauwe ogen en een witte huidskleur. Daar zijn wel al snel meerdere haarkleuren aan toegevoegd, maar de verschillende huidskleuren lieten op zich wachten. Welgeteld 20 jaar, om precies te zijn. In 1979 werd de eerste zwarte Barbie met een afro op de markt gebracht. Sindsdien zijn er vele Barbies met verschillende nationaliteiten bij gekomen, waarbij de ene pop beter werd ontvangen dan de andere. In 2021 werden er nog Barbies uitgebracht als zijnde een inclusieve collectie rondom de Olympische Spelen in Tokio, waaraan geen pop met Aziatisch uiterlijk was toegevoegd. Oeps…

Toch doet Mattel het inmiddels best prima wat betreft inclusiviteit. Sinds de invoering van de poppen met verschillende lichaamstypen, zijn daar nog 5 verschillende lichaamstypen bij gekomen, evenals 35 verschillende huidskleuren, 97 haarstijlen en 22 oogkleuren. Daarnaast zijn er nu barbiepoppen in een rolstoel, met geamputeerde ledematen, prothesen, gehoorimplantaten, Down Syndroom en bijvoorbeeld de huidaandoening vitiligo.

Is Barbie duurzaam?

Net als de meeste grote speelgoedmerken, is ook Mattel aan de slag gegaan met het duurzamer vervaardigen van hun poppen. In 2021 hebben ze een nieuwe lijn barbiepoppen uitgebracht, met Barbies die voor 90% gemaakt zijn van gerecycled plastic uit de oceaan. Mattel heeft de doelstelling gezet om in 2030 alle producten en verpakkingen van hun artikelen te maken uit 100% gerecycled of recyclebaar plastic, dan wel bioplastic. Hieronder vallen dus ook alle barbiepoppen, accessoires en verpakkingen. Op dit moment is deze doelstelling nog niet bereikt.

Films en series over Barbie

Barbie heeft inmiddels al in talloze films gespeeld, 41 om precies te zijn. En dan tellen we haar gastrol in Toy Story 3 uit 2010 nog niet eens mee. Daarnaast bestaan er verschillende series van Barbie op Netflix, waaronder Barbie Dreamhouse Adventures, waarin Barbie een vlogger is. Barbie gaat met haar tijd mee, dat is wel duidelijk. In 2023 is de eerste live action Barbie-film uitgekomen, met o.a. Margot Robbie en Ryan Gosling. De film was een ware hype en heeft de populariteit van Barbie als cultureel erfgoed nieuw leven ingeblazen. Niet alleen kinderen vinden Barbie meer cool, ook jongvolwassenen zijn fan. Een nieuwe stap in Barbies al zo glansrijke carrière!

Bekijk hieronder de ontwikkeling van de Barbiepop in beeld:

Afbeelding voor
Afbeelding voor
Afbeelding voor
Afbeelding voor
Afbeelding voor
Afbeelding voor

Afbeeldingcredits: Metro.