Kinderfeestjes in coronatijd

Het organiseren van een coronaproof kinderfeestje vraagt om wat extra creativiteit. Het is in de eerste plaats belangrijk om goed te weten wat er niet, maar vooral ook wat er wél kan. Daarom hebben we de belangrijkste coronaregels in begrijpelijke taal voor je op een rijtje gezet. Ook vind je hier 5 originele ideeën voor het organiseren van een veilig, maar vooral ook gezellig kinderfeestje. Veel plezier!

Afbeelding voor
Afbeelding voor

Mag ik een kinderfeestje organiseren?

Ja! Kinderen tot en met 12 jaar mogen bij elkaar op bezoek, maar er zijn een aantal zaken waarmee je rekening moet houden. Zo kunnen ouders hun kinderen brengen en halen, maar zelf niet blijven om het feestje mee te vieren. Hieronder lees je alles over de belangrijkste coronaregels van het RIVM.

De belangrijkste coronaregels van het RIVM

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft een handige lijst met basisregels opgesteld. Zorg ervoor dat iedereen op het feestje zich in ieder geval aan deze regels houdt. Zo houd je het leuk en veilig!

Klasgenootjes mogen gewoon op bezoek

De twee belangrijkste adviezen van dit moment zijn: beperk je bezoek en houd voldoende afstand. Probeer niet meer dan 2 volwassen bezoekers of ouder per dag te ontvangen en houd 1,5 meter afstand van elkaar. Ouders kunnen kinderen van 12 jaar of jonger wel brengen en halen, maar ze kunnen zelf niet blijven om de verjaardag te vieren. Liever nog haal jij, als organisator van het feestje, de kinderen zelf op. Zo voorkom je drukte aan de voordeur. Kinderen tot en met 12 jaar mogen gelukkig wel bij elkaar op bezoek en hoeven geen afstand te houden (niet tot elkaar, en ook niet tot volwassenen). Het is altijd aan de ouders van de jarige om te bepalen hoeveel kinderen er worden uitgenodigd.

Lekker naar buiten

Hoest en nies in je elleboog en was regelmatig je handen (met water én met zeep). Zorg er ook voor dat de kinderen regelmatig hun handen wassen. Ouders en andere volwassenen mogen elkaar bij het brengen en halen een elleboogje geven, maar geen handen schudden. En hoewel het binnen makkelijker schoon te maken is, vier je de verjaardag vanwege de ventilatie het liefst buiten in de frisse lucht. Als het weer dat niet toelaat, zorg er dan voor dat de ramen in huis goed open staan.

Voel je je niet lekker? Zo vier je het toch

Voelt één van je kinderen zich niet lekker? Of heb je zelf een flinke loopneus? Verplaats het feestje of blijf thuis als je gast bent. Denk ook vast na over een alternatief. Bijvoorbeeld aan videobellen, of aan een leuke traktatie wanneer het iets anders loopt dan verwacht. Zo voorkom je niet alleen teleurstellingen, maar maak je het voor een genodigde met een snotneus ook iets minder verleidelijk om toch langs te komen.

Afbeelding voor
Afbeelding voor

Coronaproof kinderfeestjes: 5 ideeën

Van feestelijke Zoomfilters tot een parade langs versierde huizen: een kinderfeestje in coronatijd hoeft helemaal niet saai te zijn! Hieronder vind je 5 ideeën voor een veilige, en vooral gezellige verjaardag. Mét handige boodschappenlijstjes!

1. Een videofeest (met thema!)

Zorg dat iedereen op een afgesproken tijdstip inbelt via Zoom (of een ander programma voor videobellen, zoals FaceTime, Skype). Kies een thema, zorg voor leuke aankleding en vraag of iedereen zich verkleedt. Breng lekkere hapjes en feestversiering bij de genodigden langs en neem dan meteen de cadeautjes voor de jarige mee. Vraag ook aan iedereen die is uitgenodigd om iets voor te bereiden. Bijvoorbeeld een leuk liedje, verhaaltje of gedicht. Samen een spelletje spelen kan ook heel gezellig zijn. Kies bijvoorbeeld voor een dobbelspel, zodat alleen de jarige het spel in huis moet hebben. Met de meeste videobelprogramma’s kan iedereen bovendien een leuke achtergrondfilter kiezen: de maan of de sterren als het thema ‘ruimte’ is, bijvoorbeeld. Zo maak je een digitaal feestje pas echt leuk!

Wat heb je nodig?

• Voor elke feestganger een computer, tablet of telefoon met een geschikte app, zoals Zoom
Feestversiering
Verkleedkleren
• Lekkere hapjes (van tevoren langsbrengen!)
Een grote dobbelsteen (voor dobbelen en voor het uitpakken van cadeautjes)

2. Een parade

Organiseer een optocht voor de jarige langs de huizen van alle genodigden. Dat kan per auto, maar ook ook per (bak)fiets. Laat iedereen zijn huis van tevoren versieren met ballonnen en versier de stoep met stoepkrijt. De jarige kan meteen een lekkere traktatie of een uitdeelcadeautje langsbrengen. En zijn of haar eigen cadeautjes oppikken!

Wat heb je nodig?

• Een fiets of een auto
Feestversiering
Stoepkrijt
• Traktaties en/of Uitdeelcadeautjes

3. Een speurtocht

Er gaat niks boven een spannende speurtocht. Maak je eigen schatkaart en stippel (eventueel met stoepkrijt) een spannende speurtocht uit voor de jarige! Onderweg kun je zelf kleine cadeautjes en opdrachten verstoppen, maar je kunt ook aan de genodigden vragen om dit voor de jarige te doen. Misschien vinden de andere kinderen het wel leuk om te helpen zoeken. Ook kun je bij een speurtocht, net als bij een videofeest, heel goed met een centraal thema of verhaal werken. Zo maak je ‘m nog spannender!

Wat heb je nodig?

Knutselspullen (voor de schatkaart)
Verkleedkleren
Stoepkrijt
Uitdeelcadeautjes

Afbeelding voor
Afbeelding voor

4. Een thuisbioscoop

Een thuisbioscoop is minstens zo leuk als een echte! Met lekker weer kan dat misschien zelfs buiten. Projecteer de favoriete film van de jarige met een beamer op een groot doek of laken. Maak het knus met een speeltent of bouw zelf een hut van lakens en kussens. En maak popcorn en ander lekkers voor de echte bioscoopbeleving. Gelukkig mag iedereen thuis gewoon lekker door de film rennen en kletsen...

Wat heb je nodig?

• Een beamer
• Een groot laken of projectiescherm
• Een speeltent en/of dekens en kussens om op te zitten

5. De Olympische (buiten)spelen

Sporten in de frisse buitenlucht is een oud en beproefd kinderfeestjesconcept. Kinderen kunnen lekker spelen, ontdekken, klimmen en klauteren. En het is, in een tijd waarin we meer binnen zitten, ook nog eens hartstikke gezond! Houd er wel rekening mee dat je met minder volwassenen bent dan dat je misschien zou willen; er zijn dus ook minder 'scheidsrechters' en 'sportdokters' beschikbaar.

Wat heb je nodig?

Verkleedspullen
Tuinspellen
Sportspellen