Nog voor gratis verzending (gratis verzending vanaf € 39) Gratis verzending!
Nog voor gratis verzending (gratis verzending vanaf € 39) Gratis verzending!

Waarom buitenspelen zo goed voor je is

12 juni 2018
“Kom prinses, ga je mee op vakantie?” roept mijn neefje naar zijn grote zus. Een stuk verderop in de speeltuin kijkt mijn nichtje op, rent op haar broertje af en springt achterop zijn fietsje met zijwieltjes. Met een rood hoofd van de inspanning zet hij zijn voeten op de pedalen. Een lol dat ze samen hebben! Het mag duidelijk zijn: de tijd van het buitenspelen is weer aangebroken. De tijd dat straten weer gevuld worden met het geluid van lachende en gillende kinderen. Levensenergie spat van de spelende kinderen af. Naast plezier zijn er nog een heleboel andere redenen om lekker buiten te gaan spelen.
Lees meer
Waarom buitenspelen zo goed voor je is

Frisse neus

Lekker in de buitenlucht kunnen ravotten voelt altijd weer als een bevrijding na het koude seizoen. Het mooie van buiten bezig zijn, is dat het lichaam, onder invloed van de UV-straling in de lucht, cholesterol om gaat zetten in vitamine D. Goed voor de energie en het humeur!
Waarschijnlijk herken je het zelf ook wel, na een lange dag buiten geweest te zijn ben je helemaal. Een bijkomend voordeel van het buiten spelen, is dat kids vaak een stuk beter slapen na een dag lang buiten rondbanjeren.
Afbeelding voor

Sociale ontwikkeling

Bij het samen spelen komen veel sociale vaardigheden kijken, die door het spel sterk ontwikkeld worden. Samen spelen hoort er nou eenmaal bij. Neem nou de kabelbaan, dat gaat vaak genoeg in tweetallen en ook in het rollenspel komt samenwerken naar voren. Door de interactie te zoeken met kinderen die je niet kent, ontdek je wat het betekent een sociale verbinding te leggen. Lukt dit, krijgt het zelfvertrouwen direct een boost. Samen spelen loopt soms vast en dan knalt het even. Ruzie kunnen maken en het daarna weer samen goed te maken, zijn diepe lessen die juist op jonge leeftijd erg vormend zijn. Het samenzijn in het spel zorgt dat je niet continu in het middelpunt staat, wat betekent dat je moet leren compromissen te sluiten. Een essentiële vaardigheid om te leren.
Afbeelding voor

Beweging en motorische ontwikkeling

In de gymzaal op school is ook genoeg beweging, maar buiten, daar gebeurt het! Daar worden grenzen verlegd. Rennen, springen, rollen, glijden, schommelen, balanceren en af en toe hard onderuit gaan. De uitdaging aangaan, soms fouten maken en daar dan weer van leren.
Met het vangen van de bal zijn de hersenen hard aan het werk hand en oog met elkaar te verbinden, om bij het wegschoppen van de bal juist het oog en de voet te coördineren. En bij het spelen in de zandbak ontwikkelt zich een stuk fijne motoriek, als het zandijsje wordt gevormd.
Afbeelding voor

Ontdekken en fantaseren

Buiten valt veel te ontdekken. Pissebedden onder een oude stoeptegel, een lieveheersbeestje op de struik of misschien graaf je voor jouw jeep wel een tunnel onder een dikke boomwortel door. Ongemerkt, maar soms ook heel bewust, wordt de beleefwereld onderzocht en uitgebreid. Want waar komt die sterke windvlaag ineens vandaan? En hoe komt het dat ik een blauwe plek krijg als ik me stoot? Het leven zit vol met geheimen die onderzocht moeten worden

Waar de omgeving een belangrijke rol speelt, is de fantasiewereld minstens zo belangrijk. Het voorstellingsvermogen van een kind zorgt voor de grootste verhalen waarin zelf meegespeeld kan worden. Dit vermogen speelt niet alleen een rol bij het spel, het is namelijk een belangrijke factor voor innovatie. Het leren linken leggen in het leven, zorgt dat een kind het leven zich makkelijker eigen kan maken.
Ook zonder speelgoed voorhanden kunnen buiten alsnog de mooiste avonturen ontstaan. Begin je eigen bakkerij in het zand waar je lekkere zandtaartjes verkoopt of ga een avondlang verstoppertje spelen met de buurkinderen. Buiten is altijd genoeg te beleven.
Afbeelding voor

Tips

Hoe stimuleer je buitenspelen nou?
  • Laat risico bestaan. Dit klinkt eng (en bepaalde voorzorgsmaatregelen zijn gewoon verstandig) maar door de uitdaging voor het kind te laten bestaan, wordt buitenspelen veel leuker. Zelf ontdekken en soms zelf fouten maken, werkt erg stimulerend;
  • Ga op de fiets of lopend naar school. Je bent niet alleen al in de buitenlucht, je wordt ook geprikkeld door alle mogelijkheden die bestaan en geconfronteerd met risico’s die zich voordoen;
  • Regelmatig het bos of park in gaan zorgt voor een leuke afwisseling met de welbekende straat. Maar ook de buurt af te speuren naar leuke speeltuintjes en plekken waar de kids zich te buiten kunnen gaan, maakt spelen soms nog net wat leuker;
  • Een schone plek om te spelen is veel leuker. Met zand en modder is niet zoveel mis, maar hondenpoep of veel afval maakt buitenspelen een stuk minder aantrekkelijk. Afspreken bij welke ouder de kids zicht kunnen melden als ze zich bezeren (of gewoon geen zin meer hebben) zorgt voor duidelijkheid. Zo helpt het afspreken van een grens, tot waar het kind zelfstandig mag gaan spelen, bij het creëren van een veilig kader waarbinnen naar hartenlust gespeeld kan worden.
Al het buitenspeelgoed en meer vind je op Lobbes.nl