Nog voor gratis verzending (gratis verzending vanaf € 39) Gratis verzending!
Nog voor gratis verzending (gratis verzending vanaf € 39) Gratis verzending!

Voorleesdagen 2023

19 januari 2023
Het is weer tijd voor de Nationale Voorleesdagen! Van 25 januari t/m 4 februari staat alles in het teken van voorlezen en de leukste voorleesboeken.

Voorlezen is belangrijk! We kunnen het niet vaak genoeg herhalen. Voorlezen helpt kinderen in hun ontwikkeling, op meer vlakken dan je misschien zou verwachten.

 • Uit onderzoek blijkt dat een kind wat slechts 15 minuten per dag wordt voorgelezen al 1000 nieuwe woorden per jaar leert! Ze hebben daardoor een grotere woordenschat dan kinderen die niet vaak worden voorgelezen. Bijna 70% van de peuters en kleuters die regelmatig worden voorgelezen, heeft een voldoende grote woordenschat. Bij de kleintjes die nagenoeg niet worden voorgelezen, is dat slechts 30%. Wat een groot verschil!
 • Kinderen die regelmatig worden voorgelezen, vinden het vaak ook leuk om zelf te lezen wanneer ze dit eenmaal kunnen. Ze beleven er plezier aan en wanen zich in andere werelden. Zo ontwikkelen ze ook nog hun inlevingsvermogen en hun eigen creativiteit. Winwin!
 • En last but not least, het is ook gewoon heel leuk om voor te lezen. Het bevordert de relatie tussen jou en je kindje, omdat je het echt samen kunt doen. Dit versterkt jullie band. Ook is het een fijne toevoeging aan de avondroutine, om vlak voor het slapengaan nog even samen een boekje te lezen.

Kortom, genoeg redenen om voor te lezen!

Ook dit jaar is er weer een top 10 van prentenboeken samengesteld door de jury van de Nationale Voorleesdagen. De jury bestaat elk jaar uit bibliothecarissen, boekhandelaren en leerkrachten. Zij kijken vanuit hun eigen expertise naar het verhaal, de illustraties en mogelijkheden tot spel en interactie van een prentenboek. Hieruit volgt dan de Top 10 voor dat jaar.

Top 10 Prentenboeken van 2023:

 1. Maximiliaan Modderman geeft een feestje – Joukje Akveld en Jan Jutte
 2. BORA Kiekeboe! – Deborah van de Leijgraaf
 3. Brave hond! Stoute kat! – Bette Westera en Mies van Hout
 4. De bijzondere beer – Tjibbe Veldkamp en Marijke ten Cate
 5. De eend die niet van water hield – Steve Small
 6. Een zee van liefde – Pieter Gaudesaboos
 7. Ik ben Pippi niet! – Yvonne Jagtenberg
 8. Kom, we gaan een boek lezen – Suzanne Strasser
 9. Nee! zei Konijn – Marjoke Henrichs
 10. Wat zegt de kleine krokodil op de crèche? – Eva Montanari

Veel (voor)leesplezier!