Nog voor gratis verzending (gratis verzending vanaf € 39) Gratis verzending!

Vogelvoer Mokje

8 januari 2024
Help de vogeltjes in de tuin de winter door met deze schattige vogelvoer mokjes. Vul een mooi kopje van de kringloop met een mix van kokosolie en vogel strooivoer en lok de mooiste tuinvogels naar je toe!
Afbeelding voor

Als de dagen korter en kouder zijn, kun je vogeltjes in de buurt helpen door ze bij te voeren. In de winter kunnen ze wel wat extra energie gebruiken, omdat er minder eten te vinden is en door die korte dagen ook minder tijd om eten te verzamelen. Dit knutselidee geeft de vogels precies wat ze nodig hebben; vet voor meer energie en goede voedingsstoffen door mooi strooivoer.

Belangrijk bij het kiezen voor het vet is dat je ongezouten frituurvet of kokosolie gebruikt. In ieder geval geen toegevoegd zout want dat is niet goed voor de vogeltjes. Daarnaast heeft kokosolie het voordeel dat het bij veel lagere temperatuur smelt en dus met kinderen veel veiliger is om mee te knutselen. (Gebruik in ieder geval geen gewoon frituurvet of olijfolie. Dit heeft een laxerend effect en kan het verenkleed van de vogeltjes aantasten.)

Afbeelding voor

Wat heb je nodig:

  • Oude koffiekopjes
  • Kleine bloempotjes
  • Kokosolie
  • Strooivoer voor vogels
  • Stokjes of satéprikkers
  • Stickers of tape
  • Touw en Lint
Afbeelding voor

Stap 1:
Gebruik voor een kopje ongeveer 1 eetlepel kokosolie en zoveel strooivoer en vogelzaad dat het kopje gevuld is. Smelt de olie voorzichtig in een pannetje of in de magnetron. Let wel op dat je het niet te heet laat worden. Het is klaar als het net gesmolten is.

Stap 2:
Roer het strooivoer voorzichtig door de olie. Voeg het voer langzaam toe om te voorkomen dat je olie spettert. Voeg net zoveel zaadjes toe dat het een dikke massa wordt, zoals je in het voorbeeld ziet.

Afbeelding voor

Stap 3:
Vul het kopje met de strooivoer massa tot net onder de rand. Steek dan meteen het stokje er in. Zorg ervoor dat je het stokje recht tegenover het oor in de massa prikt, want daar hang je straks het kopje aan op. En anders zit het stokje natuurlijk scheef.

Stap 4:
Zet het kopje even weg om de kokosolie goed te laten stollen. Als je wat minder geduld hebt (net als wij), dan zet je 'm in de koelkast om het sneller te laten stollen. Als alles goed is uitgehard, knoop je een lintje of touwtje aan het oor en zoek je een mooi plekje in de tuin om het kopje aan op te hangen. Laat de vogels nu maar komen!

Afbeelding voor

Stap 5:
Als je een bloempotje gebruikt, dan begin je eerst met het knopen van het touwtje. Rijg een stevig touw door het gaatje en knoop het goed vast.

Stap 6:
Pak een sticker of stukje tape en plak het gaatje onderin de bloempot goed dicht.

Afbeelding voor

Stap 7:
Druk de vetmassa met een lepel goed aan en vul het bloempotje tot net onder de rand.

Stap 8:
Prik een stokje in het potje tegenover de kant waar het touwje zit.

Afbeelding voor

Heb je buiten al een mooi plekje in gedachten waar je de potjes op gaat hangen? Zoek naar een beschutte plek en zorg dat het potje minimaal 1,20 meter hoog hangt. Dan kunnen de vogels veilig en beschut genieten van jouw knutselwerkje!

Heb je veel plezier gehad met het maken van deze koffiekopjes met vogelvoer? Maak er dan nog een paar om weg te geven als cadeautje aan andere vogelliefhebbers. Als je bij de kringloop mooie kopjes zoekt, heb je zo een handig low-budget cadeau dat er toch geweldig uit ziet!

Afbeelding voor
Benodigde artikelen:
 
Ronde Knutselstokjes Hout, 20st. (Art nr. 6021700, 1 x in bundel)
3,75
Vlastouw, 100gr ca 100meter (Art nr. 5102195, 1 x in bundel)
2,99