Nog voor gratis verzending (gratis verzending vanaf € 39) Gratis verzending!
Nog voor gratis verzending (gratis verzending vanaf € 39) Gratis verzending!

Kartonnen koppen zelfportret

3 april 2019
Daag de leerlingen uit door ze een portret, of misschien nog leuker, een zelfportret te laten maken met karton. Ze oefenen met het herkennen van kenmerkende aspecten van het gezicht. De leerlingen moeten bewust kijken naar diepte en de vormen van het gezicht. Ook leren ze kunstwerken te maken met weinig materiaal.
Lees meer

Stap 1: het begin van je portret

Maak een foto van de persoon die je wilt namaken en print deze uit. Door een foto naast je te hebben is het gemakkelijker om een kloppend portret te maken. Als het helpt kun je ook de dieptes van het gezicht verschillende kleuren geven. Zo is de nek het diepste en komt de neus het verst naar voren.

Stap 2: teken het gezicht

Op de stukken karton kun je met potlood de onderdelen van het gezicht tekenen, zodat deze kunnen worden uitgeknipt. Tip: Begin met een basisvorm van de schouders, de nek, het hoofd en de oren. De volgende laag kan alleen het gezicht zijn. De laatste laag kan het haar en de neus zijn. Zo werk je driedimensionaal en creëer je het mooiste effect. 

Stap 3: knippen en sorteren

Afbeelding voor
Afbeelding voor

Knip alle losse onderdelen uit en leg ze op elkaar. Zo kan je controleren of het effect goed overkomt, of er nog dingen aangepast moeten worden. Je kunt ook een laag vouwen waardoor deze verder naar voren komt, misschien geschikt voor het haar of de neus. 

Stap 4: plak de onderdelen van het zelfportret

Afbeelding voor
Afbeelding voor
Afbeelding voor
Afbeelding voor
Afbeelding voor

Plak alle losse onderdelen op elkaar zodat er een geheel ontstaat. Vervolgens kun je met de stiften details gaan toevoegen zoals wimpers, schaduwen of andere details. Ook kun je extra sneetjes maken in het karton om bijvoorbeeld de wenkbrauwen vorm te geven. 

En zie daar jouw eigen kunstwerk: een prachtig driedimensionaal portret om op te hangen! Als je nog niet helemaal tevreden bent met het resultaat, kun je het altijd verder uitwerken met je eigen creativiteit.