Nog voor gratis verzending (gratis verzending vanaf € 39) Gratis verzending!

Het jaar in Speelgoed: dit waren de trends van 2022

22 december 2022
Sommige speelgoedartikelen zijn ieder jaar weer populair bij kinderen. Maar zeker onder invloed van social media en nieuwe televisiehits zien we ook ieder jaar weer een boel nieuwe trends ontstaan. Ook dit jaar waren er weer opvallende ontwikkelingen te zien bij het populairste speelgoed van Lobbes. Ben je benieuwd naar de speelgoedtrends van 2022? Lees gauw verder!
Lees meer

Dit was het jaar van…

 

Speelgoed gezien op TikTok

Sinds er sociale media zijn, ontstaan er al trends en hypes op de verschillende online platformen. Dit jaar kon echt niemand meer om TikTok heen, en ook de speelgoedmarkt voelde duidelijk de aanwezigheid van dit kanaal. Speelgoed dat populariteit wint op TikTok doordat veel gebruikers er leuke filmpjes over posten, wordt ook buiten de app vaak razendsnel populair. Een opvallende dit jaar was de Doctor Squish Squishy Maker, die vervolgens ook is uitgeroepen tot de Winnaar van Knutsel- en Creatief Speelgoed van het Jaar 2022. Dit artikel was binnen no time overal uitverkocht en ook niet meer te bestellen. Op onze website kan je je e-mailadres invullen om op de hoogte te worden gebracht als een artikel weer op voorraad is, en het aantal e-mailadressen wat voor dit specifieke artikel werd ingevuld, verbrak alle records. Zó populair is het dus!

Sensorisch spelen

Wie onze online speelgoedwinkel vaker bezoekt, heeft vast wel gezien dat bijna het hele jaar rond een houten speelbak bij het populairste speelgoed op de homepagina was te zien. Zo’n speelbak wordt veel gebruikt voor sensorisch spelen. De bak wordt gevuld met allerlei materialen die de zintuigen van kinderen prikkelen; kinetisch zand, kraaltjes, rijst, ongekookte pasta, noem maar op. Met enkele speelfiguren erbij maak je zo een sensorische speelbak waar kinderen van alle leeftijden zich heerlijk mee kunnen vermaken. Deze vorm van spelen begint steeds bekender en populairder te worden, en dat zagen we dit jaar dan ook duidelijk terug. Ook artikelen zoals kinetisch zand voor in de sensorische speelbak werden veelvuldig gezocht en gekocht.

Afbeelding voor

TOPModel

TOPModel is razend populair, vooral bij meisjes tussen de 6 en 12 jaar oud. Welk jong meisje droomt er nou niet van model worden? De wereld van glitter en glamour, bijzondere kleding, fotoshoots en catwalks. Een fabulous leven! De TOPModel-wereld is intrigerend en zeer uitgebreid, met alle specifieke karakters van de 14 modellen, hun huisdieren en hun vriendjes om te ontdekken. Er is voor iedereen wel een model en persoonlijkheid waar ze zich in kunnen vinden. En hoe leuk is het dan om van je favoriete TOPModel een etui, agenda, vriendenboekje, stickerboek, pen, kleurboek of klok te hebben? De designs van TOPModel-artikelen zijn, hoe kan het ook anders, ook altijd lekker hip, opvallend en stylish.

 

Gabby’s Poppenhuis

Vorig jaar verscheen de Netflix-serie Gabby’s Poppenhuis voor het eerst op Netflix. Inmiddels zijn er meerdere seizoenen uitgekomen en dat is niet zo gek, want de serie is razend populair bij kinderen. In het magische poppenhuis beleeft Gabby allerlei avonturen met haar poezenvriendjes, die allemaal hun eigen vermakelijke karakter hebben. Er is dit jaar meer en meer speelgoed van de serie op de markt gekomen, waaronder een speelgoedpoppenhuis waarin je zelf op avontuur kan gaan met Gabby. Dit poppenhuis won niet alleen een Speelgoed van het Jaar-prijs, maar was ook een verrassende binnenkomer in het populairste speelgoed op Lobbes.nl dit jaar.

Duurzaam speelgoed

Steeds meer ouders zoeken naar manieren om hun impact op het milieu te verminderen, en speelgoed kan daarbij een rol spelen. Dit jaar werden er meer en meer duurzamere speelgoedlijnen geïntroduceerd. Houten speelgoed van verantwoorde bronnen, kunststof gemaakt van suikerriet of gerecycled plastic: speelgoedfabrikanten kunnen er niet meer omheen dat we steeds kritischer moeten gaan kijken naar de manier waarop we producten maken. Een mooie ontwikkeling!

Technologie en VR

De maatschappij wordt steeds ‘smarter’. Met virtual reality, artificial intelligence en slimme apparaten zal de generatie die nu opgroeit, een hoop nieuwe vaardigheden leren ontwikkelen. Op de speelgoedmarkt zie je dan ook steeds meer speelgoed verschijnen dat kan helpen bij het aanleren van skills als programmeren, technisch denken, innoveren en ontwikkelen. Het aanbod S.T.E.M.-speelgoed wordt steeds groter en wint dan ook snel aan populariteit.

Populairste speelgoed en merken

En specifieker? Dit zijn de merken en producten die in 2022 het meest populair waren in onze online speelgoedwinkel: 

 • LEGO

 • PAW Patrol speelgoed

 • Barbie

 • PLAYMOBIL

 • DUPLO

 • Slijm

 • Pokémon

 • Watertafel van Aquaplay

 • Geheimschrift pen 

 • Buigbare potloden

 • Houten wiebel stapeltoren

 • Voetbal

 • Zandspeelgoed/schepje

 • Hamertje Tik

De meeste daarvan zien we eigenlijk ieder jaar wel terugkomen als meest populaire speelgoed. Bij de grote merken als LEGO, PLAYMOBIL en Barbie is dat natuurlijk niet zo verrassend - dat zijn nou eenmaal klassiekers. Geheimschriftpennen, buigbare potloden en de houten stapeltoren zijn populaire cadeautjes voor in de klas, in de schoen rond Sinterklaas en gewoon als leuke hebbedingetjes. Elk jaar zijn ze weer een hit!

En voor het nieuwe jaar?

Hoewel we niet in een glazen bol kunnen kijken, verwachten we dat er in 2023 weer een nieuwe trend via social media de speelgoedmarkt zal bereiken. Verder rekenen we op een hoop meer speelgoed van Gabby’s Poppenhuis, dat blijft groeien in populariteit. In februari bezoekt Lobbes weer de jaarlijkse speelgoedbeurs in Neurenberg, daar verwachten we weer een hoop nieuwe inspiratie op te doen en een voorproefje te krijgen van wat het nieuwe jaar te brengen heeft.