Nog voor gratis verzending (gratis verzending vanaf € 39) Gratis verzending!
Nog voor gratis verzending (gratis verzending vanaf € 39) Gratis verzending!

Het belang van verveling; waarom het goed is dat een kind zich soms verveelt

15 februari 2019
Na school eerst even bij een vriendje of vriendinnetje spelen, voor het eten naar huis en daarna nog even met de LEGO spelen. Zo'n doordeweekse dag is makkelijk gevuld en speelplezier is volop te beleven. Maar wat als je ineens vakantie hebt of een lang weekend vrij? Dan duurt de vrije tijd ineens erg lang! Eerst is dat nog genieten maar ineens ligt verveling op de loer. Hoe ga je eigenlijk om met verveling? En wist je dat het hartstikke goed voor je is om je af en toe te vervelen? Ontdek in deze blog het belang van verveling!
Lees meer
Afbeelding voor

Een vol leven: helemaal van deze tijd

Drukbezette dagen... niet alleen volwassenen plannen hun dagen vol, ook kinderen hebben tegenwoordig een druk programma. Op maandag vanuit school naar de buitenschoolse opvang, dinsdag spelen bij een vriendje, woensdag mee naar de zwemles van het zusje en zelf daarna naar voetbaltraining. Donderdag buitenschoolse opvang en vrijdag een vriendje over de vloer, gitaarles en weer voetbaltraining... Als ouder voel je je soms misschien een taxiservice met al die afspraken, maar sta je er wel eens bij stil hoe volgepland de dagen van je kind eigenlijk zijn?

Waarom kinderen moeite hebben met vrije tijd

En dan is het vakantie of staat er een lang weekend voor de deur. Ook dan staan er ongetwijfeld wat activiteiten op de planning, maar er zijn ook dagen dat er geen plannen gemaakt zijn. Kan jouw kind (en jijzelf!) daar in alle drukte nog mee omgaan? Over het algemeen is het zo dat kinderen het fijn vinden om lekker thuis te zijn en de vrijheid te hebben om te doen wat ze zelf willen, om lekker te spelen. Het probleem is dat veel kinderen tegenwoordig maar weinig van dit soort momenten hebben (door hun drukke planning), waardoor ze niet meer goed weten hoe ze ermee om moeten gaan, en hoe ze zichzelf vermaken. En dan slaat de verveling al gauw toe. Kies je er als ouder(s) vaak genoeg voor om even niks op het programma te zetten, dan vermaakt je kind zich waarschijnlijk vanzelf beter. Dat is hoe je op de langere termijn verveling aan kunt pakken. Maar wat doe je er nú op dit moment aan?

We gaan zoeken naar oplossingen als ons kind zich verveelt

"Mama, ik verveel me! Wat kan ik nou doen?" We hebben de neiging om te zoeken naar oplossingen als ons kind zich verveelt. "Ga maar met lego spelen, een puzzel maken of knutselen", is onze eerste reactie. "Nee, dat vind ik allemaal saai!" De volgende optie is waarschijnlijk: "Kom mij maar helpen." De kans is groot dat ook daarop niet al te enthousiast wordt gereageerd. Dan blijft nog over: samen met je kind iets leuks gaan doen. Dat vinden de meeste kinderen wel prima, en als jij daar zelf tijd voor hebt en zin in hebt, is dat een prima oplossing voor het moment. Op langere termijn is dit echter niet het beste wat je kunt doen als je kind zich verveelt, want je ontneemt je kind hierdoor toch de kans om zelf(standig) om te gaan met verveling. En dan kom je in een negatieve spiraal terecht, je kind zich steeds vaker vervelen...

Waarom verveling goed is voor een kind

Dus je hoeft niet altijd je kind gaan vermaken als hij of zij zich verveelt. Maar wat is dan wel een goede oplossing? Laat je kind in de verveling, want hier zelf uit leren komen, is goed voor een kind! Zo leert een kind zichzelf redden met vrije tijd.

  • Een kind leert op momenten dat er even geen structuur is om zelf zijn eigen tijd in te delen (iets wat later in het leven van groot belang is!).
  • Een kind leert in vrije tijd zelfstandig (met behulp van spel) de wereld te ontdekken. Hij is creatief bezig, fantaseert, creëert en vindt nieuwe dingen uit.
  • Vrijetijdsbesteding ontspant en geeft energie!

Wat doe je als je kind blijft aangeven dat hij zich verveelt?

Waarschijnlijk heb jij vaak genoeg geprobeerd om jouw kind zich te laten vermaken, maar lukt dit keer op keer niet. Wat heeft jouw kind nodig om zich toch te gaan vermaken? Het antwoord is dan toch: aandacht! Doe kort iets met je kind. Ga even knuffelen, kletsen, een spelletje spelen of een boodschapje doen in de supermarkt. Daarna pakt je kind waarschijnlijk zelf de draad weer op (volgeladen met jouw liefde en aandacht!). Als dat niet het geval is, help je kind dan op ideeën om zelf iets te gaan doen. Misschien kan je kind een activiteit maken van het zoeken naar een oplossing voor de verveling. Laat je kind bijvoorbeeld allerlei activiteiten opschrijven die hij kan doen bij verveling. Dan heeft je kind direct iets te doen en heeft hij ook voor een volgend moment van verveling een oplossing, hij kan immers zijn zelfgemaakte lijst van leuke activiteiten erbij pakken. 

Laat verveling er zijn en ontdek de lol van het niks doen!

Dus wat kun je het beste doen op momenten dat er even niks op de planning staat? Geen plannen maken, maar gewoon achterover zitten. Laat je kinderen lekker spelen en geniet zelf van een moment van rust! Je zult zien dat hoe vaker je verveling toelaat, je er steeds meer van gaat genieten, omdat niet alleen je kind maar ook jij in vrije tijd op nieuwe ideeën komt en ontspant!