Nog voor gratis verzending (gratis verzending vanaf € 39) Gratis verzending!
Nog voor gratis verzending (gratis verzending vanaf € 39) Gratis verzending!

De Nationale Voorleesdagen en Prentenboeken TOP 10

18 januari 2019
Ze komen er weer aan: de Nationale Voorleesdagen! Dit jaar vinden ze plaats van woensdag 23 januari t/m zaterdag 2 februari 2019. Dat wordt weer een prachtig leesfestijn voor peuters en kleuters! De Nationale Voorleesdagen staan in het teken van het voorlezen van prentenboeken en dan met name van het Prentenboek van het jaar en de Prentenboeken Top 10!
Lees meer

De Nationale Voorleesdagen

Sinds 2003 zijn er aan het begin van ieder jaar de Nationale Voorleesdagen. Deze periode van anderhalve week is er om voorlezen aan het jonge kind te stimuleren. Voorafgaand aan de Nationale Voorleesdagen worden het Prentenboek van het jaar en een Prentenboeken Top 10 verkozen. Het Prentenboek van het jaar wordt uitgereikt tijdens de Nationale Voorleesdagen. Tijdens de Nationale Voorleesdagen worden er door kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, scholen en bibliotheken allerlei activiteiten georganiseerd die in het teken staan van het Prentenboek van het jaar en de Prentenboeken Top 10. De belangrijkste voorleesactiviteit is Het Nationale Voorleesontbijt. Tijdens dit gezamenlijke, nationale ontbijt komen bekende en onbekende Nederlanders het Prentenboek van het jaar voorlezen aan peuters en kleuters.

Afbeelding voor

Prentenboek van het jaar 2019: Een huis voor Harry van Leo Timmers

Het beste verhaal, de aantrekkelijkste illustraties en vele aanknopingspunten om een gesprekje aan te knopen met peuters en kleuters; het Prentenboek van het jaar heeft het allemaal! In 2019 is het Prentenboek van het jaar 'Een huis voor Harry' van Leo Timmers'. Kater Harry raakt in dit prentenboek de weg kwijt. Hierdoor moet de kater met het kleine hartje de weg terug vinden naar zijn huis of op zoek gaan naar een nieuw thuis. Het boek 'Een huis voor Harry' is speciaal tijdens de 2019 Voorleesdagen verkrijgbaar met een vingerpopje van Harry de grijze kater.

Prentenboeken Top 10 2019

Wat zijn de leukste prentenboeken om voor te lezen aan kleintjes? Deze vraag wordt ieder jaar beantwoord door middel van de Prentenboeken Top 10. Een jury van jeugdbibliothecarissen heeft 10 boeken geselecteerd op basis van een aantal criteria, waarvan de belangrijkste zijn: een goed verhaal, aantrekkelijke illustraties en voldoende aanknopingspunten voor interactie met het jonge kind en verwerking in hun spel. Dit is de Prentenboeken Top 10 2019!

1. Als ik een dinosaurus had – Gabby Dawnay & Alex Barrow
Afbeelding voor

Een meisje wil een huisdier, maar weet niet goed welke. Ineens weet ze het: ze wil een dinosaurus als huisdier. Hoe loopt dat af? Je leest het in het prentenboek 'Als ik een Dinosaurus had'!

2. De kale boom – Tamara Bos en Barbara de Wolf
Afbeelding voor

Het is voorjaar. Alles wordt weer groen, maar Beuk blijft kaal en voelt zich niet lekker en verdrietig. Meisje Eekhoorn en Klein Konijn helpen hem om zich weer beter te voelen in het prentenboek 'De Kale boom'.

3. Dino's bestaan niet – Mark Janssen
Afbeelding voor

Twee broers gaan op dinojacht. De jongste gelooft heilig in dinosaurussen, de oudste niet. Op het moment dat hij zegt 'Dino's bestaan niet' gebeurt er plotseling iets waardoor hij op andere gedachten wordt gebracht. 'Dino's bestaan niet' is een prentenboek met indrukwekkende uitklapplaten.

4. Een huis voor Harry – Leo Timmers
Afbeelding voor

Het prentenboek van het jaar is tevens de nummer 4 van de Prentenboeken Top 10. 'Een huis voor Harry' gaat over kater Harry die verdwaalt en de weg terug probeert te vinden of een ander huis om in te wonen.

5. Gulzige geit – Petr Horáček
Afbeelding voor

Geit heeft genoeg van gras. Ze is gulzig en wil een keer iets anders proeven, maar dat gaat finaal mis in het prentenboek ' Gulzige geit'.

6. Heb jij misschien Olifant gezien? – David Barrow
Afbeelding voor

Een jongetje telt tot tien en olifant gaat zich verstoppen. Iedereen kan hem duidelijk zien zitten, maar het jongetje en zijn ouders kijken er overheen in het prentenboek 'Heb jij misschien Olifant gezien?'.

7. Ossip en de onverwachte reis – Annemarie van Haeringen
Afbeelding voor

Als Ossip zoete broodjes bakt, ziet hij ineens iets vreemds. 'He, wat is dit?' 'Waar gaat het naartoe?' Ossip volgt en ontdekt in het prentenboek 'Ossip en de onverwachte reis'.

8. Panda wil een vriendje – Jonny Lambert
Afbeelding voor

Panda is eenzaam. Hij woont in een diep, koel bos en wil graag vriendjes worden. Maar hoe moet dat eigenlijk? Kunnen de andere dieren hem leren hoe hij vriendjes wordt? Ontdek het in het prentenboek 'Panda wil een vriendje'.

9. Plasman – Jaap Robben & Benjamin Leroy
Afbeelding voor

Nieuwe superheld Plasman kan heel vaak, veel en ver plassen. Hij wordt nooit gevraagd om ergens te helpen en voelt zich hierdoor totaal geen superheld. Tot het moment dat een verschrikkelijke sneeuwman verschijnt en alle andere superhelden niks kunnen betekenen. Het prentenboek 'Plasman' kan kinderen helpen om zindelijk te worden en blijven.

10. Waar is Beer? – Emily Gravett
Afbeelding voor

De beste vriendjes Beer en Haas spelen verstoppertje. Hoewel beer niet goed is in verstoppen, is hij ineens onvindbaar en verdwenen. Haas is bezorgd. Vind hij zijn vriendje Beer weer terug in het prentenboek 'Waar is Beer?'?

Populaire Prentenboeken Top 10

Ben je op zoek naar andere leuke prentenboeken? De populairste prentenboeken van Lobbes vind je in de uitgebreide Prentenboeken categorie.

De mooiste prentenboeken vind je op Lobbes.