Nog voor gratis verzending (gratis verzending vanaf € 39) Gratis verzending!

Bereid je voor op de Koningsspelen

17 april 2018
Over een paar dagen barsten de Koningsspelen weer los. Deze traditie wordt sinds 2013 massaal gevierd, toen Willem-Alexander als koning werd gehuldigd. De dag begint vaak met een gezamenlijk ontbijt op school, waarna de dag zich vult met allerlei sportieve activiteiten. Die actieve spellen wil je natuurlijk allemaal winnen. Bereid je daarom goed voor op de spelen door je oud-Hollandse vaardigheden op te krikken!
Lees meer
Bereid je voor op de Koningsspelen

Blikwerpen

Dit spel wordt al sinds jaar en dag gespeeld, maar verveelt nog steeds niet. Stapel de blikken op elkaar, ga een meter van de stapel vandaan staan en probeer met 3 ballen zoveel mogelijk blikken omver te gooien. Wie aan het eind het meeste blikken om heeft gekregen, wint het spel! Blikwerpen is makkelijk zelf te maken, gewoon een set kopen kan natuurlijk ook.

Afbeelding voor

Kegelen

In plaats van gooien gaat het bij kegelen om rollen. Nu probeer je per beurt zoveel mogelijk kegels met de zwarte ballen om te te gooien. Je hebt twee pogingen. Heb jij de meeste kegels omgekregen? Dan ben jij de winnaar! Ook makkelijk om met teams te spelen, het team dat het meeste punten verzamelt wint het kegelen.

Koekhappen

Klassieker dan koekhappen wordt het waarschijnlijk niet, dus dat mag zeker niet ontbreken tijdens de Koningsspelen. Span een touwtje (in de tuin, op het schoolplein, maar het kan ook gewoon in de woonkamer) ongeveer 10 centimeter boven de gemiddelde lengte van de kids. Hang met knijpers ontbijtkoek (spekjes werken ook goed) aan het touwtje. Wie het eerst zijn koek opheeft, wint de wedstrijd.

Zaklopen

Spring zo snel mogelijk naar de finish! Je kunt de tocht naar het einde moeilijker maken door een aantal obstakels aan te brengen. Jute zakken werken goed voor dit spel, vuilniszakken scheuren snel uit. Je kunt natuurlijk ook speciaal ontwikkelde springzakken aanschaffen.

Steltlopen

Loop op hoge poten naar het einde toe. Wie het eerste bij de finish komt, heeft gewonnen. Ook hier kun je nog obstakels toevoegen om de race moeilijker te maken. Steltlopen vereist al wel gevorderde motorische vaardigheden, zo blijven de koningsspelen ook voor oudere kinderen nog uitdagend.

Ren je rot

Dit spel kun je zien als een variant van ‘Over de streep’ waarbij er een dilemma wordt gegeven en kinderen tussen twee antwoorden kiezen door aan een kant van de streep te gaan staan. In plaats van een streep teken je nu 3 of vier vakken op de grond: A, B, C (en eventueel D). De kinderen krijgen nu een vraag en kiezen wat het juist antwoord is door in het bijpassende vak te gaan staan. Heb je een antwoord fout? Dan stap je uit het vak en wacht je langs de kant. Wie als laatste overblijft, wint het spel.

Hindernisbaan

Het doel is zoveel mogelijk waterballonnen in de emmer te krijgen. Speel je met een paar kinderen, geef dan per kind een tijdslimiet. Wie krijgt de meeste ballonnen binnen zijn/haar tijd in de emmer? Ben je met een grotere groep, is het leuker in teams te werken en er een estafette van te maken (nog steeds met tijdslimiet). Welke groep houdt de meeste ballonnnen heel en weet zo de emmer te vullen?

Je kunt een hindernisbaan bijvoorbeeld als volgt inrichten:
Zet een slalomparcours uit met behulp van een paar pionnen. Leg daarachter een speeltunnel op de grond. Eenmaal door de tunnel volgen nog 3 hoepels waar de kinderen doorheen moeten. Aan het eind staat een emmer voor de waterballonnen.

Afbeelding voor

Spijkerpoepen

Zet twee flessen met smalle hals op de grond. Bind een touw om je middel, achter je rug hangt dan nog een touwtje naar beneden met aan het eind een spijker (of tentharing). Wie het eerst de spijker in de fles krijgt die wint!

Touwtrekken

Dit kan met z’n tweeën of met een heel groot team. Ga allebei aan een kant staan, en trekken maar. Wie de ander over het midden weet te trekken, wint de wedstrijd. Het enige wat je nodig hebt, is een touw!

Genoeg te doen met de Koningsspelen! In plaats van het voorbereiden vab elk los spel, is het ook mogelijk een complete oud-Hollandse spellenset te kopen. In de video hieronder zie je hoeveel plezier de Proefmonsters daaraan beleven. Makkelijk en minstens zo leuk!

Vergeet je niet alles in het oranje te hullen?