Nog voor gratis verzending (gratis verzending vanaf € 39) Gratis verzending!
Nog voor gratis verzending (gratis verzending vanaf € 39) Gratis verzending!

Hoe stimuleer je een kind tot spelen?

15 juni 2023
"Spelen, Genieten en Ontwikkelen" is het motto van Lobbes en dat is niet voor niks! Spelen is zowel leuk als erg leerzaam voor kinderen, op veel verschillende vlakken. Sommige kinderen vinden het lastig om zich voor langere tijd te vermaken met speelgoed, of vinden het moeilijk om alleen te spelen. Hoe stimuleer je nou je kind tot spelen? Je leest het hier!
Lees meer
Afbeelding voor

Het belang van spelend leren

Dat spelen ook erg leerzaam is, mag geen geheim meer zijn. ‘Kleuters leren meer van spel dan van school’, stelt hoogleraar Sieneke Goorhuis (lector early childhood aan de Stenden Hogeschool Noord-Nederland) zelfs. Spelen kan op verschillende manieren bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen. Denk aan het ontwikkelen van de motoriek en het stimuleren van verschillende zintuigen, maar ook het oefenen van sociale vaardigheden en omgaan met fouten maken. Kinderen leren spelenderwijs naar elkaar te luisteren en zich in te leven in de ander, leren sociale vaardigheden en sociale interactieregels. Deze vaardigheden zijn onmisbaar in het dagelijks leven, ook als volwassene.

Tips om je kind aan het spelen te krijgen

Tegenwoordig kijken veel kinderen lang per dag naar televisie of spelen ze spelletjes op de tablet. Helaas gelden de voordelen van spelen niet voor tv kijken of samen een spelletje op de tablet doen. Echt spelen is dus de moeite waard, maar hoe stimuleer je een kind tot spelen? Hierbij enkele tips:

1. Speel samen met je kind

Met stip op nummer één: speel samen! Samen spelen is heel leerzaam voor een kind en draagt bij aan de band met je kind. Vind je eigen speelsheid terug en kruip in een rol die je kind je toewijst, of draag zelf spelideeën aan. Je hoeft natuurlijk niet meteen de hele middag samen met je kind te spelen, maar even samen spelen het helpt vaak om je kind "op weg te helpen" en hun fantasie aan te slingeren.

  • Denk eens aan rollenspel. Verkleden in de leukste verkleedkleren is hier natuurlijk perfect voor! Maar kinderen hebben fantasie genoeg om zich volledig in een andere wereld te wanen, ook zonder verkleedkleren of andere attributen.
  • Kies het favoriete (prenten)boek van je kind en maak samen voor ieder personage in het boek een kaart van papier of karton. Teken het personage op de kaart en schrijf de naam eronder. Maak twee gaatjes in de kaart om deze met bijvoorbeeld een lint om je nek te kunnen hangen als een ketting. Zo kan iedereen zien welk personage jij speelt. Ook alle poppen en knuffels doen natuurlijk mee met het rollenspel en krijgen ook een ketting! Speel het verhaal uit het boek na, of laat je kind een eigen verhaal verzinnen met de personages. Je kind kan het verhaal ook naspelen met Lego of Playmobil poppetjes. Natuurlijk kan je kind het decor en andere benodigdheden zelf knutselen.
  • Buiten spelen is eigenlijk een inkoppertje, maar het hoort toch zeker in dit lijstje. Het verhaal van punt 2 hierboven naspelen, kan je natuurlijk ook buiten doen!
  • Laat je kind kunstwerken maken met stoepkrijt, waarna jij een kaartje koopt om in dit “openluchtmuseum” de kunstwerken te bewonderen.
  • Speel samen buitenbingo! Zie onze blog voor de uitleg hoe buitenbingo werkt.

2. Wees creatief zonder speelgoed

Voor spelen heb je niet per se speelgoed nodig, je kunt overal mee spelen! Maak een hut met stoelen en dekens, een fort van kartonnen dozen… Wees creatief, of nog beter: laat je kind zelf iets leuks verzinnen.

3. Toy Rotation

Bied niet te veel speelgoed tegelijkertijd aan. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar voor kinderen is het erg lastig keuzes te maken en te focussen op één ding. Voor je het weet ligt de hele kamer vol met ongebruikt speelgoed en zegt je kind alsnog dat hij of zij zich verveelt. Slechts enkele speelgoedartikelen aanbieden, werkt vaak beter. Ook het rouleren van speelgoed ("toy rotation") kan goed werken. Bewaar een deel van het speelgoed op een andere plek en herintroduceer het eens in de zoveel tijd. Vaak wordt hierdoor opnieuw de interesse van je kind geprikkeld.

4. Houd individuele verschillen in je achterhoofd

In het verlengde hiervan is het goed om te kijken naar de interesses van je kind wat betreft spelen en speelgoed. Wat vind hij of zij nou écht leuk om te doen? Ook is het belangrijk dat het speelgoed wat je aanbied, past bij de leeftijd van je kind. Te makkelijk speelgoed kan saai zijn, te moeilijk speelgoed is niet uitnodigend om mee te spelen. Check eens in de zoveel tijd of het speelgoed nog past bij de leeftijd en ontwikkelingsfase van je kind.

5. Vervelen is niet erg

Over vervelen gesproken… laat je kind zich af en toe eens vervelen! De creativiteit komt vaak weer op gang en zo ontstaan er leuke ideeën om te doen. Niemand heeft zin in een kind dat zeurt dat het zich verveelt, maar door alle ruimte voor vrij spel en verveling te ontnemen, maak je je kind onbedoeld passief in het verzinnen van eigen plannen, waardoor ze zich weer sneller gaan vervelen. Je komt dan in een negatieve spiraal terecht. Doorbreek deze spiraal door je kind zich af en toe te laten vervelen.

Spelen, genieten, ontwikkelen. Goed voor elk kind!