Nog voor gratis verzending (gratis verzending vanaf € 39) Gratis verzending!
Nog voor gratis verzending (gratis verzending vanaf € 39) Gratis verzending!

Hoe kan je houten speelgoed schoonmaken?

14 september 2023
Houten blokken, een treinbaan of misschien een houten bijtspeeltje van je baby: speelgoed krijgt behoorlijk wat te verduren als er intensief mee gespeeld wordt. Zeker als het in de mond gestopt wordt, zoals bij kleine kinderen nogal eens wil gebeuren. Houten speelgoed schoonmaken is makkelijk, maar je moet wel net even weten wat je beter wel én niet kunt doen. We geven je een paar tips!
Lees meer
Afbeelding voor

Door houten speelgoed regelmatig schoon te maken, blijft het in mooiere staat en gaat het bovendien langer mee. Zo ga je te werk:

1. Los vuil verwijderen
Verwijder eerst los vuil, zoals stof en kruimels. Doe dit met een droge, zachte doek of een zacht borsteltje. Pas op dat je ‘verse’ vlekken niet dieper inwrijft.

2. Maak een mild sopje
Pak een emmertje en maak met lauwwarm water en een klein scheutje milde zeep een sopje. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen en bleekmiddelen. Dit tast het speelgoed aan.

3. Maak een doekje vochtig en neem het speelgoed af
Gebruik een zachte doek en wring deze uit. Het houten speelgoed hoeft niet drijfnat te worden; hoe minder water, hoe beter. Dompel het speelgoed niet onder in water.

4. Zeepresten verwijderen
Gebruik een vochtig doekje met enkel water om eventuele zeepresten te verwijderen. Even zachtjes onder de lopende kraan afspoelen kan ook, maar heeft niet de voorkeur.

5. Goed laten drogen
Droog het speelgoed eerst zo goed mogelijk met een schone doek. Laat het daarna goed aan de lucht drogen, totdat het helemaal droog is. Ook vanbinnen. Houten speelgoed dat je (te) vochtig opbergt, kan gaan schimmelen of kromtrekken.

Kijk bij het kopen (of cadeau krijgen) van houten speelgoed ook altijd goed op de verpakking en volg de schoonmaakinstructies van de fabrikant. Die weet het beste wat de specifieke houtsoort nodig heeft om mooi, sterk en duurzaam te blijven.

Afbeelding voor

Wel doen met houten speelgoed:

  • Gebruik milde schoonmaakmiddelen in combinatie met water, zoals azijn, soda of groene zeep.
  • Maak houten speelgoed geregeld schoon – zeker als er intensief mee gespeeld wordt.
  • Laat het hout grondig opdrogen voor het weer gebruikt wordt.
  • Volg altijd de schoonmaakinstructies op de verpakking.
  • Zachte doeken of borstels gebruiken.

Niet doen met houten speelgoed:

  • Houten speelgoed mag absoluut niet in de vaatwasser. De hoge temperatuur, het agressieve vaatwasmiddel en de grote hoeveelheid water zullen het speelgoed aantasten.
  • Te weken leggen of onderdompelen in water.
  • Agressief schoonmaakmiddel of ontsmettingsalcohol gebruiken.
  • Allesreiniger gebruiken op ongelakt hout.
  • Onverdunde azijn gebruiken; meng altijd met water.

Succes!